25.10.2009. / 08:00

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Kevin Dowling - južnoafrički biskup s kondomima u Hrvatskoj

Crkva ionako ne osuđuje sam kondom (jer stvari ne mogu biti zle po sebi), nego njegovu upotrebu unutar braka (jer zatvara bračne partnere prema djeci)

Južnoafrički biskup Kevin Dowling s HIV pozitivnom pacijenticom u svojoj bolniciJužnoafrički biskup Kevin Dowling s HIV pozitivnom pacijenticom u svojoj bolniciDa je u Hrvatskoj prošloga tjedna bio južnoafrički biskup Kevin Dowling - kojega je magazin Time 2005. proglasio jednim od heroja današnjice - jedva ste mogli doznati iz hrvatskih medija, a dakako da nije nitko napravio s njim intervju. A šteta, jer je riječ o čovjeku čija bi iskustva razbila neke naše magle ovdje. Ponajprije mislim na njegov angažman u Komisiji za istinu i pomirenje u Južnoafričkoj Republici koja je - unatoč općoj amnestiji za sve zločine počinjene tijekom apartheida - na televiziji emitirala svjedočenje crnačkih žrtava kako bi se (pomilovani) zločinci suočili s njima. Nadalje, biskup se protivio novom engleskom prijevodu rimokatoličke liturgije koji je nerazumljiviji od prethodnog s obrazloženjem da ljudi trebaju razumjeti što se govori u crkvi. Budući da je i u Hrvatskoj liturgija relativno nerazumljiva, bilo bi zanimljivo čuti biskupa što o tome ima reći.

I na kraju, ono što je medijima najzanimljivije, biskup Dowling dijeli kondome južnoafričkim prostitutkama da ih spasi od AIDS-a. Budući da ga u Hrvatskoj nitko nije ništa pitao, ja ću pokušati objasniti njegovo stajalište: crnačko stanovništvo ondje živi u takvoj nezamislivoj bijedi da se žene prostituiraju za protuvrijednost jednodnevnog obroka; budući da prostitucijom spašavaju goli život, one su moralno ekskulpirane - a zbog enormnih razmjera epidemije AIDS-a, od koje boluje trećina stanovništva u JAR-u, Botsvani i Zimbabveu, izložene su smrtnoj opasnosti. Nadalje, bio bi argument biskupa Dowlinga, Crkva ionako ne osuđuje sam kondom (jer stvari ne mogu biti zle po sebi), nego njegovu upotrebu unutar braka (jer zatvara bračne partnere prema djeci). Budući da bi bilo apsurdno očekivati da prostitutke imaju djecu s mušterijama - a i njihova se seksualna praksa, koja bi u normalnim okolnostima bila nemoralna, nalazi izvan dobra i zla - kondom se u tom slučaju promatra kao sredstvo protiv zaraze, a ne protiv začeća.

Dakako, takvo mudrovanje ne odobravaju svi njegovi kolege, ali Dowling se poziva na vlastitu savjest kao vrhovnu instancu. A što kaže naša savjest? Nama se čini da ne izrabljujemo izravno Afriku, ali uskoro ćemo biti dio Europske Unije, a pola dragulja koji su u optjecaju ondje imaju oznaku da im je zemlja porijekla Švicarska - zemlja čiji su stanovnici prije petsto godina bili triput bogatiji od Afrikanaca, a sada su bogatiji tristo puta. Te dragulje kopaju isti oni crnci koji pišljivu nadnicu dijele s prostitutkama, a s njima i AIDS, i ne mogu ništa učiniti da se njihova bogatstva prestanu prelijevati nama. Ali kad nas baš briga za Dowlinga...

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
4/1/09

miroljubiv, 25.10.09. 09:06

Za one koji znaju i vide malo više i dublje,i AIDS je iz istoga laboratorija kao i svinjska gripa.Atlanta,Denver,podzemlje radi punom parom.


registracija
27/7/09

columbo, 26.10.09. 10:11

Svaka cast gospon Beck. Puno se toga mudroga ima za procitati, a i onoga gdje je "rijecima tijesno, a mislima prostrano"...Zivjeli!


registracija
27/10/09

buongiorno, 27.10.09. 11:39

Poštovani Borise, zbog čega Vi niste intervjuirali velečasnog Dowlinga ?


registracija
18/10/09

beck, 27.10.09. 16:26

za buongiorna: iz istog razloga zašto to nije napravio ni nitko drugi - nitko ne želi objaviti takav intervju


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika