25.10.2009. / 17:07

Autor: Hina

Finska računa na zeleno svjetlo prolazu Nord Streama do kraja godine

Danska je dala svoj pristanak 20. listopada, nakon što je analizirala izvješća istrage o okolišu Nord Streama i uzela u obzir mišljenje svih nadležnih organizama u zemlji

Očekuju se Finsko i Švedsko zeleno svjetlo za plinovodOčekuju se Finsko i Švedsko zeleno svjetlo za plinovodFinska računa na zeleno svjetlo do kraja godine za prolaz kroz njezine vode ruskog projekta plinovoda Nord Stream, izjavio je u nedjelju u Sankt Peterburgu finski premijer Matti Vanhanen, po završetku razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

U zamjenu, Rusija će produžiti do 2010. moratorij o povećanju carinskih dažbina na izvoz drva zbog krize, kazao je Putin prigodom njihova susreta u Sankt Peterburgu.

"Finska vlada donijet će odluku početkom studenoga o prolazu Nord Streama njezinom ekonomskom zonom", kazao je Vanhanen.

"Nakon toga službe zadužene za ekologiju dat će dopuštenje za izgradnju plinovoda. Očekujemo da se to učini do kraja godine", dodao je on.

Nord Stream, projekt koji vodi ruski plinski div Gazprom, trebao bi povezati duž 1220 kilometara Viborg u Rusiji i Greifswald u Njemačkoj, prolazeći ispod Baltičkog mora ruskim, finskim, švedskim, danskim i njemačkim pomorskim područjem. Prema predviđanjima, trebao bi biti dovršen 2012.

Danska je dala svoj pristanak 20. listopada, nakon što je analizirala izvješća istrage o okolišu Nord Streama i uzela u obzir mišljenje svih nadležnih organizama u zemlji.

Uz Finsku, još Švedska treba dati zeleno svjetlo projektu koji podržavaju Njemačka i Rusija, ali kritiziraju baltičke zemlje i Poljska, koje u njemu vide način Moskve da ih okruži.

Sa svoje strane "ruska vlada je već odlučila odgoditi povećanje carinskih dažbina na drvo", kazao je Putin na trećem rusko-finskom summitu o drvu kojem je prisustvovao Vanhanen.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika