26.10.2009. / 07:27

Autor: Hina

Barem nešto: HEP ove godine neće poskupljivati struju

Begović je rekao da će HEP u ovoj godini platiti između 70 i sto milijuna eura više nego što bi platio da je ugovarao cijene na sadašnjem nivou

Leo BegovićLeo BegovićPredsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Leo Begović izjavio je da do kraja ove godine neće doći do poskupljenja električne energije te da se do kraja 2010. godine očekuje promjena cijene oko tri do četiri posto, ovisno o cijenama energenata koje HEP troši za proizvodnju električne energije.

Begović je u središnjem Dnevniku HTV-a negirao da će zbog ulaska Hrvatske u EU poskupjeti struja. "EU od nas ne traži poskupljenje struje, ona traži da se otvore tržišta", kazao je.

Na novinarski upit je li točno da je njegov prethodnik 'spržio' milijardu kuna na nabavci struje, Begović je rekao da će HEP u ovoj godini platiti između 70 i sto milijuna eura više nego što bi platio da je ugovarao cijene na sadašnjem nivou.

Govoreći o ugovoru o nabavci električne energije ocijenio je da je on vrlo nepovoljan, jer ne omogućuje raskid. Istaknuo je kako sada s pravnim timom razgovara o tome kako raskinuti taj ugovor. "Ukoliko ga raskinemo negdje polovicom studenoga i u prosincu uštedjet ćemo sto milijuna kuna", kazao je.

Dodao je kako je ugovor sklopljen u vrijeme kada je cijena električne energije bila takva kakva je bila, ali da se u ugovor trebalo staviti i mogućnost njegova raskida.

Upitan da li je i on odgovoran zbog toga, jer je u to vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, Begović je rekao da taj ugovor nije nikada došao na Nadzorni odbor već je došao na Nadzorni odbor HEP trgovine, a predsjednik tog Nadzornog odbora je smijenjen.

Istaknuo je da je su počeli s revizijom štetnih ugovora te je dao nalog internoj kontroli da provede istraživanje vezane uz štetne ugovore.

Begoviću je predočen ugovor po kojem HEP niže rangiranim direktorima plaća podstanarstvo u Zagrebu u iznosu od šest i pol tisuća kuna mjesečno. "To su situacije koje su se događale u HEP-u ranije, međutim mojim dolaskom na čelo Uprave to se zasigurno više neće događati", rekao je Begović, dodavši kako takve stvari istražuje USKOK i MUP.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika