26.10.2009. / 07:38

Autor: Hina

Iran želi sačuvati 1100 kg urana obogaćenog na 3,5 posto

Za gorivo reaktora iz Teherana, moramo poslati samo 350 kg urana obogaćena na 3,5 posto što može omogućiti proizvodnju goriva potrebnog za 20 do 25 godina

Iran želi sačuvati obogaćeni uran kao gorivo za nuklearne elektraneIran želi sačuvati obogaćeni uran kao gorivo za nuklearne elektraneIranski visoki dužnosnik izjavio je u nedjelju da Iran želi sačuvati u zemlji 1100 kilograma urana obogaćenog na 3,5 posto komentirajući nacrt sporazuma koji je predložio IAEA za dodatno obogaćivanje iranskog urana u inozemstvu.

"Mislim da nuklearni sporazum nije problematičan, ali moramo još sačuvati u zemlji 1100 kilograma urana obogaćenog na 3,5 posto", izjavio je Mohsen Rezai, sadašnji tajnik Sudskog vijeća i bivši šef Čuvara revolucije, ideološke vojske režima.

"Za gorivo reaktora iz Teherana, moramo poslati samo 350 kg urana obogaćena na 3,5 posto što može omogućiti proizvodnju goriva potrebnog za 20 do 25 godina", dodao je on.

Iranski parlament u subotu je izrazio protivljenje predloženom sporazumu sa zapadnim zemljama o obogaćivanju urana za sporni iranski nuklearni program u inozemstvu.

Prijedlog predviđa da se uran obogaćen na razinu od 3,5 posto u postrojenju u Natanzu u središnjem Iranu visoko obogati na razinu od 20 posto u postrojenjima u Rusiji uz američku i francusku suradnju.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika