26.10.2009. / 08:01

Autor: Martina Čizmić

Glavno pitanje: Što to slovenski premijer donosi u Zagreb?

Neki mediji nagađaju kako će Pahor Jadranku Kosor postaviti pred izbor - jasno i glasno reći hoće li Hrvatska potpisati arbitražni sporazum ili neće, i što ako neće

Jadranka Kosor i Borut PahorJadranka Kosor i Borut PahorSlovenski mediji najavljuju posjet premijera Boruta Pahora Zagrebu i njegov susret sa hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor. No, glavno je pitanje što će točno njih dvoje pokušati dogovoriti.

Prošlog je tjedna Pahor nekoliko puta najavio da će Jadranki Kosor predložiti da nacrt arbitražnog sporazuma postane javan, no ona tu ideju nije prihvatila s oduševljenjem. Navodno je bliža ideji da se sporazum objavi nakon što ga države usklade i hrvatska vlada u saboru dobije mandat za njegovo potpisivanje.

Pahor je ideju o objavi dokumenta pokušao objasniti činjenicom da je mnogo lakše braniti njegove stavke ukoliko je javnost upoznata sa cijelim sadržajem, jer se trenutno političari i jedne i druge zemlje pozivaju na dokument o kojem ne znaju mnogo.

Također, slovenski premijer smatra kako je sada povoljno vrijeme za potpisivanje arbitražnog sporazuma, jer predloženi nacrt ide na ruku Sloveniji.

Neki mediji nagađaju kako će Pahor Jadranku Kosor postaviti pred izbor - jasno i glasno reći hoće li Hrvatska potpisati arbitražni sporazum ili neće, i što ako neće.

Drugi mediji ističu kako Hrvatskoj na ruku ide činjenica da u originalnom sporazumu iz Ljubljane nigdje nije navedeno u kojem vremenskom roku Hrvatska mora potpisati sporazum, pa bi stoga ona teoretski mogla odugovlačiti sve do ulaska u Europsku uniju.

Neki čak smatraju kako je moguće da će nacrt sporazuma potpisati ministri vanjskih poslova Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, jer im u tom slučaju ne bi trebala potvrda Sabora, već samo ovlaštenje Vlade.

No, opće je mišljenje kako Pahor dolazi podsjetiti hrvatsku premijerku da bi bilo zgodno što prije potpisati taj nacrt kako bi se mogla oformiti arbitražna komisija i riješiti pitanje granice u neko dogledno vrijeme.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika