26.10.2009. / 11:35

Autor: Andrea Belin

Tajna dugovječnosti: 6 načina kako produžiti životni vijek

Izbjegavanje stresnih situacija, zdrava prehrana i bogat seksualni život samo su neke od tajni dugovječnosti...

Tajna je i u kvalitetnijoj ishraniTajna je i u kvalitetnijoj ishraniMnogo je načina na koje možemo utjecati na vlastito zdravlje. Stručnjaci tvrde da je svaki čovjek u stanju produžiti vlastiti životni vijek. Kvalitetna prehrana, promjene nekih životnih navika i manjak stresa samo su neke od tajni dugovječnosti!

1.Jedite manje
Naravno, pri tome se ne misli da se morate izgladnjivati, ali s hranom ne valja pretjerivati. Ukoliko smanjite unos kalorija u organizam, istovremeno ćete si produžiti životni vijek. Vitamina i minerala vašem organizmu također ne smije nedostajati, a neophodna je i redovita provjera zdravstvenog stanja.

2. Obratite pozornost na namirnice
Ako želite biti zdravi i živjeti duže od svojih vršnjaka, obratite pažnju da je vaša svakodnevna prehrana uravnotežena. Na taj način izbjeći ćete visoku razinu kolesterola i šećera u krvi. Velikim količinama voća i povrća smanjiti ćete rizik od raka i nekih srčanih bolesti.

3. Promijenite prehrambene navike
Japanci su primjerice narod koji ima dug životni vijek. Za razliku od ostalih naroda, Japanci jedu velike količine ribe. Hranu poslužuju u malim posudama pa su i porcije hrane znatno manje. Želite li živjeti duže, slijedite njihov primjer.

4. Jedite kvalitetnije
Umjesto kave, ujutro pijte, primjerice, zeleni čaj. Neka istraživanja pokazala su da redovita konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda smanjuje rizik oboljenja bolesti srca i moždanog udara. Niste ni svjesni koliko ćete sami sebi pomoći ako svako jutro popijete samo jednu šalicu mlijeka ili pojedete jogurt.

5. Nemojte se živcirati i seksajte se
Psihičko stanje također je osobito važno za zdravlje svake osobe. Sasvim je normalno da ćete živjeti duže ako ste manje izloženi stresnim situacijama. Ukoliko ste pod stresom i seksualna želja je smanjena, a redoviti seksualni odnosi također će vam pomoći da živite duže.

6. Krećite se
Znanstvenici su otkrili da redovita fizička aktivnost blagotvorno djeluje na zdravlje svake osobe. Dakle, želite li biti zdravi i produžiti vlastiti životni vijek, krećite se. Izbjegavajte lift i svakodnevnu vožnju automobilom. Umjesto gledanja televizije, večernje sate provedite u šetnji sa svojom boljom polovicom.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika