26.10.2009. / 12:18

Autor: Martina Čizmić

Idila u Zagrebu: Pahora 'proglasili' hrvatskim premijerom

Slovenski je premijer istaknuo kako ponekad političari pretjeruju sa svojim ulogama jer se trenutno dvije države nalaze između dva izbora, graditi prijateljstvo ili se prepustiti tradicionalnim silama koje samo vide razloge za pogoršanje odnosa s druge strane granice

Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto:T.Smoljanović)Borut Pahor i Jadranka Kosor (Foto:T.Smoljanović)Slovenski premijer Borut Pahor i njegova hrvatska kolegica Jadranka Kosor nastavljaju pregovore oko rješavanja graničnog pitanja. Iako je na početku hrvatsko-slovenskog gospodarskog foruma u Zagrebu Borut Pahor predstavljen kao predsjednik hrvatske vlade to dvoje premijera nije omelo u prenošenju poruke.

"Premijer Pahor mogao bi bez problema biti i predsjednik hrvatske Vlade što dovoljno govori o našim dobrim odnosima", rekla je Kosor

Jednako misli i slovenski premijer koji je istaknuo kako ne bi bilo ništa loše ako bi Kosor bila predsjednica slovenske vlade zbog njene popularnosti u Sloveniji.

"Iako neki misle da me prevela žednog preko vode", rekao je kroz smijeh Pahor.

Oboje premijera podsjetili su na veoma dobru gospodarsku suradnju između dviju zemalja, no Pahor je ipak priznao kako je politika djelomice odgovorna za pad robne razmjene.

"Posljedice gospodarske krize vidljive su u padu robne razmjene sa susjednim zemljama. Ali pravilo je da je pad ipak manji, pa je u slučaju Hrvatske vidljivo kako je politika imala utjecaj na optimizam među gospodarstvenicima", kazao je slovenski premijer, dodavši kako bi za poboljšanje gospodarske a i političke suradnje trebalo naći odgovor na otvorena pitanja, ne samo granice, već i banaka, nuklearke Krško i drugih.

Slovenski je premijer istaknuo da ponekad političari pretjeruju sa svojim ulogama jer se trenutno dvije države nalaze između dva izbora, graditi prijateljstvo ili se prepustiti tradicionalnim silama koje samo vide razloge za pogoršanje odnosa s druge strane granice.

"No sada, nakon što je 18 godina granično pitanje bilo otvoreno, rješenje ne može naći preko noći. Treba strpljenja i ustrajnosti. Premijerka Kosor zbog toga ima problema u javnosti, jer rješenje graničnog pitanja mora biti na zadovoljstvo obiju država", rekao je Pahor i dodao da se krivo percipira da je slovenski interes samo rješenje graničnog pitanja, a hrvatski ulazak u EU. "Obje države imaju zajedničke i iste interese".

Priznao je kako su se obje države odlučile prihvatiti pomoć treće strane i zahvaljujući tome nalaze se blizu rješenja. Uvjeren je da je to jedini put rješavanja odnosa među državama kako bi i buduće generacije "mogle živjeti u miru i veselju".

Premijerka Kosor poslužila se metaforom i rekla kako je veoma teško graditi mostove, a upravo je to ono što oni trenutno rade.

"Najteže je graditi mostove preko mora i rijeka jer bujice odnesu ono što se preko dana izgradi. To je posao koji zahtjeva puno volje i ustrajnosti. Krenuli smo u izgradnju na temelju međusobnog i uzajamnog povjerenja. Gradimo ih zajedničkim naporima i odricanjima unatoč kritikama kojima smo izloženi", rekla je premijerka.

Dodala je kako politička vodstva obiju zemalja znaju i imaju hrabrosti prihvatiti signale iz gospodarstva koji od politike očekuju rješenje svih otvorenih pitanja.

"Dogodio se 'boom' nakon sastanka u Trakošćanu, 'boom' u obliku osjetno povećanog broja slovenskih turista na hrvatskoj obali", rekla je premijerka i izazvala smijeh u dvorani. Nastavila je kako je to iznimno dobar primjer koji pokazuje da su odnosi na političkoj razini bitni i za gospodarske odnose između dviju zemalja.

Istaknula je kako su dvije zemlje okrenule novu stranicu u odnosima na kojoj su velikim slovima upisani suradnja, poštovanje i razumijevanje na svim područjima.

Nakon otvaranja gospodarskog foruma, dvoje premijera u miru će se sastati i raspraviti sva neriješena pitanja oko potpisivanja arbitražnog sporazuma.

"Nadam se da ćemo uspješno prijeći i zadnju dionicu puta i nakon toga pozvati koalicijske partnere i predstavnike parlamentarnih stranaka i od njih i od parlamenta dobiti potporu za parafiranja, a onda i potpisivanje sporazuma koji će biti na tragu sporazuma potpisanog u Ljubljani i pisma koje sam poslala švedskom predsjedništvu", rekla je Kosor.

Premijer Pahor na kraju je samo dodao kako su i dalje odlučni, bez obzira na razvoj odnosa između zemalja, učiniti sve što je potrebno za dobrobit i blagostanje obiju država.

"Ovo je novo poglavlje u međusobnim odnosima", zaključio je Pahor.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 26.10.09. 23:54

ma ta babetina ni nije za drugo nego da ju Slovenci usvoje (ili ju strpat u penzionerski dom).Ta ne kuži ni gde je Savudrijska vala a ni da bi to mogal biti Piranski zaliv.Njoj je sve mala slatka tajna - ko Čiro.


registracija
27/7/09

verina, 27.10.09. 09:29

Umjesto da priča gluposti, neka Jadranka napokon obznani urbi et orbi taj sporazum sa Slovencima. Čega se boji da ga skriva kao zmija noge???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika