26.10.2009. / 12:47

Autor: Hina

Kudrin: Rusija je izašla iz recesije, vidljiv je značajan rast gospodarstva

"Sve dok se cijene nafte kreću između 70 i 80 dolara po barelu, aktivnosti će rasti", rekao je ministar financija, ustvrdivši da bi eventualni pad bio rezultat tržišnih špekulacija

Aleksej KudrinAleksej KudrinRusija je izašla iz recesije i aktivnosti u njezinom gospodarstvu porast će za dva posto u četvrtom tromjesečju zahvaljujući rastu cijena nafte, kazao je ruski ministar financija Aleksej Kudrin.

"Sada vidimo da rusko gospodarstvo počinje rasti i da je izašlo iz recesije", kazao je Kudrin za novinsku agenciju Interfax.

"Već u četvrtom tromjesečju očekujemo rast za više od dva posto, uglavnom zahvaljujući rastu cijena nafte", dodao je.

"Sve dok se cijene nafte kreću između 70 i 80 dolara po barelu, aktivnosti će rasti", rekao je ministar financija, ustvrdivši da bi eventualni pad bio rezultat tržišnih špekulacija.

Upravo je zato vlada prognoze o rastu temeljila na pretpostavci da će se cijene nafte zadržati u rasponu od 58 do 60 dolara za barel. Nafta čini oko 60 posto ukupnog ruskog izvoza.

Rusko gospodarstvo također uvelike počiva na izvozu plina i ostalih roba i bilo je jako pogođeno globalnom financijskom krizom, nakon niza godina snažnog rasta. Sada dužnosnici ističu da je najgori dio krize možda završen.

Ovog je mjeseca ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao da bi bruto domaći proizvod mogao pasti za 7,5 posto u ovoj godini, dok premijer Vladimir Putin očekuje pad za oko 8,0 posto.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika