26.10.2009. / 14:07

Autor: Hina

Noyer: Banke ponovno pretjeruju s poduzimanjem rizika

"Veći dio negativnih posljedica recesije na bilance stanja tek se očekuje", kazao je. "Napori usmjereni na dugoročnu reformu ne smiju u kratkoročnoj perspektivi stvoriti dodatne negativne rizike za gospodarske aktivnosti"

Christian NoyerChristian NoyerČlan upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Christian Noyer u ponedjeljak je upozorio da banke i dalje poduzimaju rizike koji su doveli do financijske krize, upozorivši ih da čuvaju kapital i da ga ne isplaćuju bankarima i ulagačima.

Regulatori diljem svijeta razmatraju reforme za smanjenje rizika kojeg velike banke mogu predstavljati za financijski sustav, te za zauzdavanje ponašanja koje je dovelo do krize.

Impresivna dobit o kojoj banke izvješćuju proteklih tjedana rezultat su javnih mjera sa suzbijanje krize i ne podrazumijeva da je bankovna industrija ponovno stala na noge niti da daljnje reforme nisu potrebne, upozorio je Noyer.

"O tome nema govora. Dapače, jedna je od najvećih opasnosti u nadolazećem razdoblju mogućnost povratka na stari način razmišljanja", kazao je on u govoru na jednoj financijskoj konferenciji u Singapuru u ponedjeljak.

"Postoje znaci da su dijelovi financijske industrije obnovili prakse poduzimanja rizika koje jako podsjećaju na one koje su i dovele do krize", kazao je on, navodeći primjer bonusa za bankare koji očigledno nisu u skladu s rezultatima poslovanja.

Nedavna vijest da je Goldman Sachs izdvojio čak 16,8 milijardi dolara za plaće zaposlenika, iako je tek nedavno vratio državi 10 milijardi dolara posuđenog novca poreznih obveznika, potpirila je zabrinutost da se Wall Street vraća praksama koje su bile uobičajene prije krize.

Noyer, inače guverner francuske središnje banke, kazao je da se globalno gospodarstvo stabiliziralo i da je najgore izbjegnuto. Upozorio je ipak da slabi izdavanje zajmova kompanijama, osobito malim i srednjim tvrtkama.

"Veći dio negativnih posljedica recesije na bilance stanja tek se očekuje", kazao je. "Napori usmjereni na dugoročnu reformu ne smiju u kratkoročnoj perspektivi stvoriti dodatne negativne rizike za gospodarske aktivnosti".

Banke dugoročno moraju biti snažnije i bolje kapitalizirane, a kratkoročno bi trebale sačuvati dobit radi jačanja bilanca stanja i financiranja kredita. "To bi zahtijevalo određeno suzdržavanje pri raspodjeli dividendi i, naravno, isplati ukupne visine varijabilnih dodataka na plaće", dodao je. "Paralelno treba istražiti i sve mogućnosti za izdavanje novih dionica".

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika