26.10.2009. / 14:58

Autor: Hina

Bugarski regulator kaznio Raiffeisen Int. zbog neutemeljenog oglašavanja

Banka je koristila besplatne police osiguranja samo da privuče klijente, što je naštetilo interesima klijenata kao i interesima konkurenata

Raiffeisen je četvrta po veličini banka po imovini među 29 banaka koje posluju u toj članici EU-aRaiffeisen je četvrta po veličini banka po imovini među 29 banaka koje posluju u toj članici EU-aBugarska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je u ponedjeljak da je novčano kaznila lokalnu podružnicu austrijske banke Raiffeisen International zbog pridobivanja klijenata besplatnim policama osiguranja koje je kasnije otkazala.

Banka je u razdoblju od 2004. do 2007. nudila besplatne police osiguranja klijentima koji su uzimali hipotekarne kredite da bi ih kasnije otkazala ne obavijestivši ih o tome, priopćila je bugarska Komisija za zaštitu konkurencije.

Kako se navodi u priopćenju, banka je koristila besplatne police osiguranja samo da privuče klijente, što je naštetilo interesima klijenata kao i interesima konkurenata.

Komisija je kaznila RI kaznom u visini 5,58 milijuna leva na temelju pritužbe jednog klijenta da mu je banka otkazala policu osiguranja dvije godine nakon uzimanja hipotekarnog kredita i nije ga o tome obavijestila.

U početku su besplatne police osiguranja nuđene za cijelo razdoblje trajanja hipoteke, navodi se u priopćenju.

Raiffeisen je četvrta po veličini banka po imovini među 29 banaka koje posluju u toj članici EU-a.

Guverner bugarske središnje banke Ivan Iskrov često je upozoravao banke da se ne služe obmanjujućim oglasnim porukama kako bi privukle klijente.

Prije financijske krize komercijalne banke u Bugarskoj nudile su razne vrste zajmova i bonusa kako bi privukla građane koji su nakon sloma komunizma pohrlili kupovati stanove, automobile i proizvode poput televizora ravnih ekrana.

Komisija je u srpnju pokrenula istragu na temelju tvrdnji da je bankovni sektor u toj zemlji formirao kartel koji dogovara razinu kamatnih stopa i distribuciju udjela na tržištu. Istraga je složena i mogla bi potrajati više od godine dana, isticali su u Komisiji.

Glasnogovornik RI kazao je da će banka komentirati kaznu tijekom dana.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika