26.10.2009. / 15:31

Autor: Hina

Znanstvenici tvrde: Vježbanje pomaže protiv prehlade

Studije su pokazale da osobe koje vježbaju najmanje 45 minuta četiri ili više puta na tjedan za 25 do 50 posto rjeđe uzimaju bolovanje, stoji u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici američkog koledža za športsku medicinu

Vježbanje je posebice korisno zimiVježbanje je posebice korisno zimiProtiv prehlade za najhladnijih mjeseci u godini možemo se boriti vježbanjem, preporučuju stručnjaci s Američkog koledža za športsku medicinu.

Studije su pokazale da osobe koje vježbaju najmanje 45 minuta četiri ili više puta na tjedan za 25 do 50 posto rjeđe uzimaju bolovanje, stoji u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici toga koledža.

Vježbanje nudi mnogo bolju zaštitu od ikojega lijeka ili pripravka, rekao je dr. David Nieman. "Da ove zime ne biste bili među tisućama prehlađenih, dostatan vam je par dobrih cipela za hodanje", dodao je Nieman.

Usto, Nieman već prehlađenima savjetuje da svakako nastave vježbati ako im se prehlada "još nije spustila na pluća".

Ipak, s vježbama ne treba pretjerivati, a to znači da nije nužno trčati - dovoljno je žustro hodati.

No, kad se prehlada spusti do pluća te se jave bolovi ili temperatura, svakako treba prestati vježbati. Ne treba se pretjerano naprezati ni za vrijeme oporavka od bolesti, a vježbati treba početi tek nekoliko tjedana nakon izlječenja.

Nieman nudi još savjeta: vježbajte prije nego se cijepite protiv gripe jer umjerena tjelesna aktivnost dugoročno jača imunitet.

Američki koledž za športsku medicinu najveća je znanstvena ustanova u svijetu koja se bavi športskom medicinom i tjelovježbom.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika