26.10.2009. / 16:31

Autor: Hina

Vlada odbacuje optužbe sindikata: Najave prosvjeda su neutemeljene

Vlada također smatra neopravdanom odluku sindikalnih središnjica da ne sudjeluju u radu GSV-a jer si time uskraćuju mogućnost predstavljanja interesa radnika i formuliranja mišljenja socijalnih partnera o svim strateškim i interesnim pitanjima

Vlada je danas odbacila optužbe sindikata da ih je izigrala pri donošenju izmjena Zakona o radu (ZOR), njihove najave prosvjeda ocijenila je neutemeljenim, te je pozvala sindikalne čelnike da sudjeluju u nastavku pregovora o promjenama radnog zakonodavstva.

Vlada u priopćenju odbacuje "insinuacije sindikata o 'prijevari i zavjeri' u vezi izmjena ZOR-a", te tvrdi da je, naprotiv, iskazujući puno razumijevanje za prijedloge socijalnih partnera u proteklih petnaest mjeseci, ostavljala dovoljno vremena za njihov dogovor o svim interesnim pitanjima koja izlaze izvan okvira obveznog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije.

U vezi izmjena ZOR-a Vlada je težila u što većoj mjeri postići suglasje sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca oko određenih pitanja, a odlaganje ispunjavanja uvjeta u odnosu na EU u Poglavlju 19. i tehničko usklađivanje radnog zakonodavstva nakon gotovo petnaest mjeseci pregovora više nije bilo moguće, ističe se u priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću.

Osim toga, Vlada je odredila dodatni rok od 60 dana za dogovor o izmjenama drugih interesnih pitanja i instituta ZOR-a, što znači da socijalni partneri imaju priliku u konstruktivnom i argumentiranom dijalogu riješiti sva prijeporna pitanja, bez nepotrebne nervoze i pritisaka.

Nijedno pravo radnika u predloženim izmjenama ZOR-a nije umanjeno već se, naprotiv, radi o određenom poboljšanju prava radnika. Istovremeno, u ovoj fazi nije prihvaćen nijedan prijedlog poslodavaca za izmjene ZOR-a, tvrdi se u priopćenju.

Vlada posebno naglašava da je njezin prijedlog dobio prethodnu ocjenu potpune usklađenosti od Europske komisije.

Budući su sindikati u ovom trenutku inicirali drugačije uređenje instituta ugovora o radu na određeno vrijeme, a poslodavci su istaknuli interes i potrebu drugačije regulative ugovora o radu na neodređeno vrijeme, bilo je nužno odložiti ta i neka druga pitanja za daljnju fazu dopuna ZOR-a, ističe Vlada.

Također napominje da ZOR utvrđuje minimum prava, a višu razinu prava i detaljnije reguliranje nekih pitanja i specifičnosti može se rješiti kolektivnim ugovorima, uz potpunu autonomiju sindikata i poslodavaca.

Najavljeni prosvjedi sindikalnih središnjica protiv predloženih izmjena ZOR-a nisu utemeljeni, a sindikati imaju pravo, ali i obvezu sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima na promjeni radnog zakonodavstva, ocjenjuje se u priopćenju.

Vlada također smatra neopravdanom odluku sindikalnih središnjica da ne sudjeluju u radu GSV-a jer si time uskraćuju mogućnost predstavljanja interesa radnika i formuliranja mišljenja socijalnih partnera o svim strateškim i interesnim pitanjima.

Isto tako, opredjeljenje sindikata za prosvjede umjesto suradnju na izradi Sporazuma o socijalnom partnerstvu u cilju prevladavanja krize, neće pridonijeti poboljšanju položaja radnika i naporima za prevladavanje teškoća, kaže se u Vladinom priopćenju.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika