Objavljeno u Nacionalu br. 728, 2009-10-27

Autor: Orhidea Gaura

TV krimić 'Šesto čulo'

Hrvatica u balkanskom Interpolu

Vanessa Radman, hrvatska glumica, poznata iz uloga u 'Običnim ljudima' i 'Ponosu Ratkajevih', ima glavnu ulogu u originalnom televizijskom projektu srpskog glumca i producenta Tihomira Arsića, u kojem njih dvoje glume agente balkanskog interpola i bore se protiv mafije na prostoru bivše Jugoslavije

ZAGREB I BEOGRAD
PROTIV ZLOČINA
U novoj seriji, koja će se emitirati od 6. prosinca na prostorima bivše Jugoslavije - osim u
Hrvatskoj - Tihomir Arsić glumi beogradskog
inspektora Arsenija Pašića, a Vanessa Radman agenticu Balkanpola iz Zagreba, Luciju SkokoZAGREB I BEOGRAD PROTIV ZLOČINA U novoj seriji, koja će se emitirati od 6. prosinca na prostorima bivše Jugoslavije - osim u Hrvatskoj - Tihomir Arsić glumi beogradskog inspektora Arsenija Pašića, a Vanessa Radman agenticu Balkanpola iz Zagreba, Luciju SkokoKad su hrvatski i srpski ministar policije, Tomislav Karamarko i Ivica Dačić, potpisali memorandum o važnosti međusobne suradnje s ciljem sprečavanja svih oblika organiziranog kriminala u regiji, vjerojatno nisu znali da su upali u scenarij nove kriminalističke reality serije "Šesto čulo", koja se prije tri tjedna počela snimati u Beogradu, te da će im u otkrivanju međunarodnih mafijaša pomoći ni manje ni više nego - Vanessa Radman. Ona, uz primadonu srpskog filma Milenu Dravić, ima glavnu žensku ulogu u seriji koju je još 2001. osmislio beogradski glumac i producent Tihomir Arsić. Vanessa Radman glumi Luciju Skoko, inspektoricu Balkanpola, regionalnog pandana Interpola, odnosno elitne specijalne jedinice policije u kojoj su najbolji agenti Balkana koje će glumiti glumci s područja bivše Jugoslavije.


"Lucija Skoko je agentica Balkanpola, kći hrvatskog ambasadora u Meksiku. Ona je bogata i u životu ima sve što joj treba, ali zbog istančanog smisla za pravdu bavi se policijskim poslom", kaže Vanessa Radman. Međutim, kad ju je prvi put nazvao producent Tihomir Arsić i ponudio joj glavnu ulogu, mislila je da se netko s njom šali ili je snima skrivenom kamerom. "Bilo mu je dovoljno što je vidio moju sliku i pogledao nekoliko mojih kadrova. Već u tom našem prvom telefonskom razgovoru smo se nekako našli. Kad mi je rekao da je on srpski patriot europske provenijencije, odgovorila sam mu da sam ja hrvatski patriot, Europljanka i kozmopolit. Rekao mi je da je čuo da sam razmažena, ali da sam ga osvojila svojim smijehom te neka sjednem u prvi avion i dođem u Beograd na probno snimanje. Kad sam stigla, rekao je: 'Ovo je redatelj Nebojša Radosavljević, ovo je kostimografkinja, ovo sam ja, moja malenkost Tihomir Arsić, a ovo je cvijeće za vas." Nisam odmah potpisala ponuđeni ugovor jer sam morala razmisliti i posavjetovati se s obitelji, prijateljima i čelnicima Hrvatske televizije s kojima sam već potpisala ugovor za 'Ples sa zvijezdama'. Budući da na HTV-u nisu imali ništa protiv mog angažmana, odlučila sam prihvatiti izazov, a presudilo je to što u seriji igram Hrvaticu i glumim na materinjem jeziku, što se, dapače, od mene i traži. Ja sam na neki način ambasadorica svoje zemlje jer predstavljam hrvatsku policiju u toj regionalnoj inačici Interpola, a Lucija Skoko je prije odlaska na novi zadatak u Beograd živjela u Zagrebu i proputovala cijeli svijet", priča Vanessa Radman.

Njezina partnera, inspektora Arsenija Pašića, koji više vjeruje svojim instinktima nego tehnologiji, glumi Tihomir Arsić, ujedno i producent projekta, a načelnicu Balkanpola Milena Dravić. Igraju i Mira Banjac, Velimir Bata Živojinović, Miodrag Krstović i Milan Gutović. Iako se u srpskim medijima spominjalo da će u seriji glumiti i Lucija Šerbedžija i Catherine Oxenberg, poznata po ulozi Amande u seriji "Dinastija", kći Jelisavete Karađorđević, glavna uloga pripala je Vanessi Radman. MILENA DRAVIĆ igra načelnicu Balkanpola u serijiMILENA DRAVIĆ igra načelnicu Balkanpola u seriji
"Kad sam vidio te oči, znao sam da želim Vanessu za glavnu ulogu", kaže Tihomir Arsić, glumac beogradskog Narodnog pozorišta koji bi hrvatskim gledateljima mogao najviše biti poznat po jednoj od glavnih uloga u filmu Zdravka Šotre iz 1983. "Igmanski marš", gdje je glumio uz Batu Živojinovića, Slavka Štimca i Branislava Lečića, a igrao je i u filmu Branka Schmidta "Sokol ga nije volio" u ulozi Cige. Iako se zadnjih nekoliko godina bavi politikom, bio je i član parlamenta, a odnedavno je član Srpske napredne stranke, kaže da njegova ideja o Balkanpolu nema nikakve veze s politikom. "Ova ideja nije političke nego sigurnosne naravi, mi smo dužni ići korak naprijed zbog sigurnosti svoje djece. Dok su narodi na ovim prostorima ratovali, kriminalci i mafija bivših jugoslavenskih zemalja nikad nisu prestali surađivati. Zbog toga ću tužiti ministre Dačića i Karamarka jer su ukrali ideju koju sam ja osmislio još 2001. godine", u šali kaže Arsić. On ističe da će Vanessa Radman, upravo zahvaljujući njegovoj seriji, postati nova regionalna zvijezda, jer će se serija prikazivati u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji. U planu je bila i jedna od hrvatskih televizija, no pregovori s HTV-om i Novom TV još uvijek se nisu konkretizirali, a budući da će prva epizoda na TV Pinku u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji te na SITEL-u u Makedoniji biti istovremeno emitirana 6. prosinca, ostalo je još malo vremena za pregovore.
"Ovo je prilika da preko vaših novina kažem da nekoj od hrvatskih televizija s nacionalnom frekvencijom nudim naš vrhunski televizijski proizvod besplatno, jer jedino još s Hrvatskom nismo potpisali ugovor, budući da postoje otpori. HTV je htio po našoj licenci snimati vlastiti projekt, a Nova TV misli da nije vrijeme nakon komplikacija s 'Operacijom Trijumf'. No mene u Hrvatskoj ne zanima zarada, nego plasman ideje koja je itekako regionalna, ali i edukativna", ističe Arsić.

ZAGREPČANKA NA SKADARLIJI Iako se nova serija još nije počela prikazivati, Vanessu Radman na
ulicama Beograda građani prepoznaju
iz projekata Romana Majetića koji su se
prikazivali i u SrbijiZAGREPČANKA NA SKADARLIJI Iako se nova serija još nije počela prikazivati, Vanessu Radman na ulicama Beograda građani prepoznaju iz projekata Romana Majetića koji su se prikazivali i u SrbijiPrvim dijelom projekta predviđeno je snimanje 12 igranih epizoda od po sat vremena. Sve se snima vrhunskim filmskim 'red' kamerama, a obrađene su teme raznih kriminalističkih slučajeva gdje su počinitelji ili radnja povezani s drugim zemljama. Jedna od epizoda tako prati slučaj zagrebačkog odvjetnika Ive Genčića koji brani pripadnike organiziranog kriminala u regiji, čija je supruga, modna kreatorica koja je radila uniforme za policiju i carinu, ubijena. Druga epizoda bavi se slučajem Splićanina koji se bori protiv ekološkog terorizma i biva ubijen kad otkrije planove engleske kompanije za eksploataciju nikla. U toj epizodi glavnu ulogu igra Bata Živojinović. Iako ne taji da je inspiraciju pronalazio i u crnoj kronici, Arsić kaže da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna. No bit cijele ideje, ističu u produkciji, nije u prikazivanju 12 epizoda serije nego u cjelotjednom reality programu u kojem će po svakoj epizodi gledateljima biti ponuđeno pet potencijalnih ubojica, između kojih će oni moći otkriti koji je pravi. Tihomir Arsić objašnjava da će gledatelji moći telefonom nazvati osumnjičene i sami ih ispitivati, a u televizijskom studiju sučelit će se i stručnjaci, ali i poznate osobe, koje će analizirati cijeli slučaj. Bit će upriličena i sudnica s porotom, a nakon što se otkrije ubojica, gledatelji će sami izglasati koja je kazna za počinitelja primjerena. Javne osobe glumit će same sebe, a od onih iz Hrvatske organizatori žele za početak dovesti Josipu Lisac i Franu Lasića. Budući da je riječ o posve novom konceptu, prije početka realizacije Arsić je licencirao projekt u Washingtonu. Njegova konačna realizacija, za koju kaže da će izgledati kao televizijski tsunami, omogućena je zahvaljujući podršci Televizije Pink i producentske kuće Adrenalin, kao i sponzorima Don cafe, Delta sport, Big Bang i Lukoil.
Da bi serija doista izgledala kao domaća verzija "CSI-a", ili pak "Dosjea X", ali u verziji koja bi trebala više podsjećati na filmsku verziju "Bourneova identiteta" i gdje bi se scene trebale izmjenjivati neviđenom brzinom, kako ističu u produkciji, angažirani su i policijski stručnjaci, balističari, forenzičari, psihijatri. Policijsko držanje, hod, način nošenja pištolja i ulaska na mjesto zločina, sve su to samo neke od pojedinosti u koje su pravi inspektori morali uputiti glavne protagoniste Tihomira Arsića i Vanessu Radman.

UBOJSTVO U BAZENU vlasnice međunarodne kompanije i njezine tajnice tema je prve epizode 'Šestog čula'UBOJSTVO U BAZENU vlasnice međunarodne kompanije i njezine tajnice tema je prve epizode 'Šestog čula'"Nije stvar samo u držanju pištolja nego i u mentalnom sklopu jednog inspektora. Ja moram naučiti kako, na primjer, otići u neki kafić u Sesvetama i nagovoriti nekog dilera da mi proda drogu, dakle, moram biti dobar znalac psihoprofila kriminalaca, a pritom moram upotrijebiti i svoju ženstvenost da dođem do cilja. Učili smo i o metodama ispitivanja osumnjičenih. Da to naučim, i sama sam se podvrgnula eksperimentu ispitivanja od jednog inspektora. Kad vas taj čovjek pritisne, nema toga čega se ne možete sjetiti, pa čak i čokolade koju ste ukrali kao klinac. Predviđena je i obuka u streljani i moram priznati da se toga pomalo bojim, jer sam po prirodi pacifist i nikad ne bih držala oružje u ruci. Međutim, budući da je riječ o ulozi gdje glumim vrhunsku profesionalku, to je dio mog posla." Zbog toga će Vanessi Radman odlasci u Zagreb radi snimanja televizijskog showa "Ples sa zvijezdama" biti pravi odmor, a satovi plesa s partnerom Robertom Schubertom kondicijska vježba za policijski posao u Beogradu. "Radujem se svakom odlasku u Zagreb, gdje mogu ući u drugi svijet koji me rasterećuje i gdje ću se zapravo iskušati u za mene još jednoj novoj ulozi", kaže.

Ona se po završetku "Plesa sa zvijezdama" planirala ponovno posvetiti njemačkom tržištu, gdje je i završila četverogodišnji glumački studij, ali uloga u "Šestom čulu" pomrsila joj je planove. Svjesna je da je ipak riječ o glavnoj ulozi u jednom novom i atraktivnom formatu. Zbog toga je morala odbiti dvije manje uloge u dvije njemačke serije te odustati od odlaska na dva castinga.
"Takav je život freelancera. Tri mjeseca vas nitko ne zove, a onda vas istodobno zovu na više mjesta. Ali kad potpišete ugovor, ne smijete žaliti nego se truditi da date najbolje od sebe. Ovdje su prema meni svi jako ljubazni i čine sve kako bih se kao gošća osjećala ugodno. Zadovoljstvo mi je raditi s Tihomirom Arsićem, a posebno s Milenom Dravić, koja je velika dama, velika glumica i prava profesionalka. No, kao što gospodin Arsić kaže da je svaka sličnost s osobama i događajima slučajna, tako je i moj odnos prema projektu i ulozi isključivo profesionalne i glumačke prirode."

Vezane vijesti

Ples sa zvijezdama: Ispala razočarana Vanessa Radman, zablistala Iva Šulentić

Ples sa zvijezdama: Ispala razočarana Vanessa Radman, zablistala Iva Šulentić

Premda su u sinoćnjoj emisiji 'Ples sa zvijezdama' žiri dodijelio jednak broj bodova g lumici Vanessi Radman i njezinom plesnom partneru Robertu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika