Objavljeno u Nacionalu br. 728, 2009-10-27

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Kerumdan

Splitski gradonačelnik uvršten je u blok najvažnijih vijesti, od ‘IN Magazina’ do ‘Otvorenog’, zbog izlizanog refrena o ‘gledateljima koji traže takve sadržaje’. Pa što, traže i hard-core porniće

MAESTRO KAO UZOR
Otvoreno, srijeda i četvrtak, HTV1, 22.35
Zrinka PavlićZrinka PavlićVeć sam htjela napisati da mi je gotovo pozlilo od silnih "zakuhavanja", "žličica Vegete previše", "velikih tajni malih majstora" i ostalih vrckavih figura kojima su se TV šaljivdžije trsile situaciju u Podravki prikazati još jadnijom nego što jest, ali onda se u "Otvorenom" pojavila Hloverka i pobrinula se da mi se zbilja smuči. Prvi put bez Polančeca, a drugi put s njim (samo u naslovu, ne i u studiju) dva je dana za redom obrađivala "aferu koja trese Hrvatsku" i oba je dana držala štangu Polančecu i menadžerskoj kamarili s takvom suptilnošću da bi se i kocka za juhu iz gore spomenutih stilskih figura rasplakala. Počevši od toga da je od sugovornika (srećom, bezuspješno) pokušavala iznuditi odgovor na pitanje nije li "s obzirom na ugled tih ljudi" Marinca i jatake ipak trebalo pustiti u kućni pritvor, preko toga da se naglas (i bez imalo stida) pitala ne tražimo li prebrzo glave odgovornih u takvim situacijama, pa sve do vrhunca u kojem je kao jedan od svijetlih (sic!) primjera u kojem nije pala ničija glava navela ni manje ni više nego - aferu Maestro! Sve te komplimente inteligenciji i napade na želučanu kiselinu gledatelja, doduše, pametno je izgovorila zamaskirana u privid nepristranosti, oba puta u studio dovodeći oveći broj sugovornika, svakog sa svojom, ne baš sasvim jasnom teorijom o Podravki. Pa su kao zastupljene sve strane, stranke, viđenja i perspektive. Ali je uz tolik broj raspričanih teoretičara mnogo lakše raspravu usmjeriti prema maglovitim područjima, kao što je Hlo i učinila u slučaju diskusije o razgraničavanju krivnje i odgovornosti. Većina se toliko zapetljala da ni Bog Isus ne bi znao tko je za koga rekao da je kriv, a tko kome spočitava odgovornost, ali je naša vrla voditeljica pobjedonosno uzviknula: "Aha! Znači, ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST!" kada je Josipović rekao da je Polančec moralno odgovoran za ono što se događalo tijekom njegova "stolovanja". Jer Hlo misli da zna što će prosječan gledatelj zapamtiti i što će ga dirnuti u domoljubnu traumu. Nadajmo se da se vara.
Ocjena: bljuv (1)

INTERVJU ILI PSIHO-SEANSA?
Dossier.hr, HTV1, četvrtak, 21.10
Nakon što su nas cijeli tjedan glede Podravke razni dužnosnici, političari, pravnici i policajci s ekrana hranili izjavom da je "sad red na institucijama da rade svoj posao" (a kao, prije nisu morale?), zamalo da nisam pala na koljena od zahvalnosti kad je mladi Jabuka u Dossieru najavio da će nam u razgovoru s Ivanom Šimonovićem konačno objasniti KAKO. Umjesto da nam objasni koji je postupak u slučajevima kao što je onaj u Podravki i pritom postavi nekoliko (sačuvajbože!) konkretnih pitanja, Jabuka je sa Šimonovićem razgovarao tipično hateveovski. U više se navrata, a ne samo nakon pitanja: "Znači li to da vaš skalpel nije baš tako tup?" stjecao dojam da se pitanja postavljanju kao znak svesrdne odanosti prema sugovorniku te u ime štovanja njegova lika i djela. Kad je pak intervju prešao granice novinarstva i uz pitanje koje je zbunilo i samog Šimonovića ("Što vam prvo pada na pamet kada čujete broj 23?") krenuo put razgovora kakvi se obično vode u privatnosti psihijatrijske ordinacije, promijenila sam program.
Ocjena: WTF?

AFERA NA RASPRODAJI GRUDNJAKA
Exkluziv, RTL, nedjelja, 19.05
Kad sam već zapela na medijskoj analizi slučaja Podravke, red je da spomenem i najznačajniji televizijski doprinos toj temi: emisiju najkretenskije napisanog naslova u svemiru ilitiga RTL-ov "Exkluziv". Kao pravi i neustrašivi predstavnici sedme sile uvidjeli su gdje leži prava priča i o korupcijskom skandalu porazgovarali s onima koje inače nitko priseban ne bi pitao ni koliko je sati: hrvatskim kvaziselebritijima. Tako smo čuli što o Podravki misli Aleks Grdić (jako voli Čokolino i Vegetu), Neven Ciganović (jako voli kolagen i solarije) i još par važnih djelatnika, okupljenih na rasprodaji grudnjaka ili sličnoj manifestaciji od društveno-političkog značaja. Šteta što se nitko nije sjetio ništa pitati Fatmu Nur Dženet i vidovitog Milana, sigurno bi rekli nešto pametnije nego besposleni konzumenti Čokolina s kvocijentom inteligencije koji Vegeti nije ni do koljena.
Ocjena: kataxtrofa (0)

HEEEEEJ, KERUMDAN JE, A JA NISAM S ONOM KOJU...
Sve vijesti i dnevnici na svim televizijama, utorak (i šire)
Kerumpatak dođe na TV Dalmaciju, nitko ga ne pita ono klasično: "Kako žena, kako djeca, jel je*eš šta u zadnje vrijeme?" a on si svejedno umisli da je u ispovjedaonici i izbljuje svoje (izvan)bračne gadarije pred gledateljstvo. Svatko kome tabloidna svakodnevica još uvijek nije do kraja popila mozak s gađenjem bi se dohvatio daljinskog upravljača i odmah nakon pritiska na gumbić zaboravio cijelu priču. No ne i naši medijski luzeri, kojima je takvo što vijest dostojna epidemijskog širenja po svim zabavnim i informativnim emisijama od "IN Magazina" do "Otvorenog". Luzerima ih ne nazivam samo zato što se bave banalnim glupostima, pa čak ni zato što bi na takve prigovore odgovorili izlizanim refrenom o "gledateljima koji traže takve sadržaje" (traže i hard-core porniće). Luzeri su zato što ih je većina vijest o Kerumovu izvanbračju uvrstila u blok najvažnijih vijesti (a kada to nisu učinili, temi su posvetili cijelu emisiju s Hloverkom za kormilom), ponašajući se maltene kao da su informaciju dobili od Dubokog Grla u podzemnoj garaži i kao da je ekskluzivna do neba. A nije. Čupavi redikul sâm ju je izdeklamirao u facu zabezeknute novinarke lokalne televizije, privukao pažnju i nakon toga odbio bilo kakve daljnje razgovore o "svom privatnom životu". Medijski profesionalci i lovci na ekskluzivu nakon toga su se poslušno posložili u vrstu ko pionirčići na svečanoj akademiji za Dan Republike i na znak zborovođe jednoglasno zapjevali.
Ocjena: tužno (-1)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 01.11.09. 01:41

Bravo Zrinka, ova brdsko-planinska seljačina Kerum je stvarno previše čak i za naš jadni hrvatski ukus!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika