Objavljeno u Nacionalu br. 728, 2009-10-27

Autor: Berislav Jelinić

Svjedočanstvo: Tomislav Marjanović

'Milovanović je prvi atentator na Pukija'

Suorganizator atentata na Ivu Pukanića, Tomislav Marjanović, za Nacional svjedoči o pojedinostima zločinačke urote

SVJEDOK POKAJNIK TOMISLAV MARJANOVIĆ,
pripadnik kriminalnog
miljea koji se pokajaoSVJEDOK POKAJNIK TOMISLAV MARJANOVIĆ, pripadnik kriminalnog miljea koji se pokajaoSredinom prošlog tjedna redakciji Nacionala javio se Tomislav Marjanović, krunski svjedok u postupku koji se pokreće protiv atentatora na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Marjanović nije objasnio zašto kontaktira s redakcijom Nacionala, ali je pristao na susret s autorom intervjua, u mjestu udaljenom više od sat vremena vožnje od Zagreba. Na tom sastanku, koji je trajao sat i pol, dogovoreno je da Marjanović sutradan bude intervjuiran u Zagrebu.

Drugi susret počeo je uzbudljivo. Intervju je trebao biti obavljen u diskretnom kafiću preko puta policijske postaje u zagrebačkom kvartu Kruge. Međutim, na putu do te lokacije Marjanović je ugledao odvjetnika Zorana Pilipovića i dvije osobe za koje tvrdi da su tjelohranitelji Slobodana Đurovića, jednog od optuženika za atentat na Ivu Pukanića. Taj je susret Marjanovića jako uznemirio. U razgovoru za Nacional objasnio je zašto.


Marjanović se obratio Nacionalu zato što je htio javnim istupom dati do znanja da neće odustati od svjedočenja. Po svemu sudeći, to je odlučio nakon što ga je, da odustane od iskaza, pokušao podmititi odvjetnik Zoran Pilipović. Marjanović je sudjelovao u pripremi atentata, a istražiteljima je izjavio da se uoči atentata povukao jer je smatrao da mu Robert Matanić nije pošteno platio za neke ranije poslove te je potvrdio da su u pripremama za atentat sudjelovali Slobodan Đurović, Željko Milovanović, Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Milenko Kuzmanović i Bojan Gudurić, jedini preostali izvršitelj atentata koji još nije uhićen.

NACIONAL: Što znate o prvom atentatu na Ivu Pukanića?
- To se nije dugo pripremalo. Čovjek je znao s koje će strane Pukanić doći i pričekao ga je. Jedino mi nije jasno kako mu je pištolj zaštekao. Na Pukanića je tada pucao Željko Milovanović. Nisam ga pitao kako se to dogodilo, jer se o takvim stvarima baš i ne propitujemo. To sam komentirao s Matanićem i naglas rekao da nije moguće da budala s toliko iskustva tako promaši. Matanić mi je rekao da ni sam to ne razumije. Robert mi je rekao da je pucao Milovanović. Kasnije smo jednom prilikom to kratko komentirali i u Milovanovićevu društvu. Milovanović je za Pukanića tada rekao: "Gad, prvi put mi se provukao kroz ruke. Ovaj put neće, jebat ću mu mater do kraja." Ne znam tko je još sudjelovao u tom atentatu, ali znam da se radilo o Milovanovićevoj ekipi. Ja sam sve te ljude i prije vidio, ali ne znam im imena. U to vrijeme kontaktirao sam samo s Milovanovićem, a i njega sam znao samo po nadimku Gavro. Ja sam bio samo posrednik, koji je trebao osigurati novac za Milovanovića, kako bi on pokušao izvući Matanića iz srbijanskog zatvora. Što se tiče Pukanića, Milovanović je već bio u Hrvatskoj kad je Matanić izišao iz zatvora. Stupili su u kontakt kako bi razriješili račune i da ustanove kako je potrošen novac koji je Matanić dobio za kuću koju je prodao da dođe do novca za plaćanje svog bijega iz zatvora. Ja sam Milovanoviću dao novac u Bosanskom Brodu. Međutim, Milovanović je tada tražio 50 tisuća eura da Roberta izvuče iz zatvora, a toliko nismo skupili. Jedva smo skupili 20 tisuća.SUMNJA NA MINISTRICI VESNA ŠKARE OŽBOLT koju Marjanović optužuje za uzimanje mitaSUMNJA NA MINISTRICI VESNA ŠKARE OŽBOLT koju Marjanović optužuje za uzimanje mita

NACIONAL: Gdje je oružje iz kojeg je Milovanović pucao?
- Pištolj je bio ostavljen kod Roberta u stanu. Mislim da se radilo o pištolju 9-milimetarskog kalibra marke Crvena zastava. Taj je pištolj Milovanović donio u stan u Gomboševoj ulici. Bio je ostavljen u ladici u ormariću ispod televizora. Bilo je to nešto poput tajnog pretinca ispod zadnje ladice. Ondje su se nalazili pištolji s greškom.

NACIONAL: Što su pištolji s greškom?
- To su pištolji iz kojih se već pucalo u nekim drugim situacijama, pa ih nismo koristili kako se ne bismo dovodili u dodatni rizik da nas se poveže s više kaznenih djela. Pištolji se ne smiju dvaput koristiti. Robert je rekao da zna nekog puškara koji bi mogao promijeniti cijevi, te da je šteta da te pištolje bacimo. Ne znam što mu je to trebalo, imao je jako puno oružja.

NACIONAL: Jeste li i vi pratili Ivu Pukanića tijekom pripreme drugog atentata? Kako je moguće da vas policija, koja se tada brinula o Pukanićevoj sigurnosti, nije vidjela?
- Nije mi jasno kako nas nisu vidjeli. Obični bi laik skužio da ih netko prati. Za praćenje smo koristili četiri auta sve vrijeme. Ne znam kako nisu vidjeli da ih pratimo po cijele dane. Ili sam vozio ja, ili Luka Matanić. Vozili smo nekad odmah iza Pukanića, a onda bismo se udaljili dva auta iza njega. Ili bismo ga pratili jedno vrijeme s upaljenim maglenkama, a potom bismo te maglenke gasili, kako bismo stvorili privid da se radi o drugom vozilu. Znali bismo na brzinu stati sa strane i iskopčati jedno svjetlo, kako bismo se zamaskirali, da Pukanić ne shvati da ga prati isto vozilo. Potom bi uskočila druga ekipa u drugom autu. Nekoliko puta je Pukanić sam vozio auto i mislim da nas je primijetio kad smo se vozili u crnom Mafalanijevu BMW-u. Tada je vozio agresivnije i čak je prošao kroz crveno svjetlo. Čak nam je jednom uspio i pobjeći. Nekoliko puta smo naletjeli na njega kad policije uopće nije bilo pokraj njega. Nisam tada vodio računa zašto nas policija ne primjećuje. Više sam pazio da mi ne primijete lice, jer ako bi me vidio netko od policije dva puta u blizini Pukanića, bili bismo provaljeni. Znam da je Robert imao veze u policiji, ali čisto sumnjam da je bio toliko jak da je mogao riješiti da se pratnja odvoji od Pukanića na neko vrijeme. S druge strane, sumnjam da je Pukanić bježao policiji. Mislim da su lažne tvrdnje koje su se pojavljivale u novinama da je Pukanić bježao policiji, pa je zato odlučeno da mu se skine osiguranje. Mi smo ga pratili svaki dan, cijeli dan, i nismo vidjeli da je bježao od policije. Ako je bježao, bježao je od nas.

NACIONAL: Kad ste odlučili da nećete sudjelovati u atentatu na Pukanića?
- Dva dana prije atentata. To sam učinio zato što mi Matanić nakon dolaska iz Bugarske nije platio što mi je dugovao. O tom dugu smo pričali preko Pilipovića. Pilipović mi je govorio da moram čekati dok Robert iziđe van, ali se ta priča nije promijenila ni kad se vratio u Hrvatsku. Mafalaniju je sredio novi mercedes, njegov bratić Luka vozio je motor vrijedan 100 tisuća kuna, samo ja nisam dobio ništa, a jedini sam mu bio do kraja vjeran. Pitao sam ga kad će stići lova iz Bugarske iz jednog stana u kojem smo ostavili 500 tisuća eura. Kad smo ga napuštali, uzeli smo možda 4 tisuće eura, jer nam tada više nije trebalo. Matanić je danima odgađao isplatu, a onda sam shvatio da od svega neće biti ništa. Zadnji dan sam popizdio, jer mi je i otac bio na samrti. Znao sam da mu je Đurović ostavio novac, ali on mi nije htio dati niti da si natočim goriva da ocu odem do bolnice. Lagao mi je da nema, a svaki dan je hodao po "Sheratonu" i častio curu i ekipu večerama. Kad sam mu uoči atentata rekao da se povlačim, on je poludio i umalo smo se u stanu potukli. Gudurić nas je rastavljao i govorio da ne budemo ludi. Ja sam otišao dan ranije i nisam im se više javljao. Bio mi je rođendan i pozvao sam kuma da odemo u Liku na janjetinu. Kad smo se vraćali za Zagreb, na vijestima smo čuli da je Pukanić ubijen u atentatu.ODVJETNIK S MITOM ZORAN PILIPOVIĆ, odvjetnik koga Marjanović optužuje za podmićivanje policije i sudaODVJETNIK S MITOM ZORAN PILIPOVIĆ, odvjetnik koga Marjanović optužuje za podmićivanje policije i suda

NACIONAL: Zašto surađujete s policijom?
- Policija me ispitivala o ubojstvu Ive Pukanića. Rekao sam im da o tome ništa ne znam, da s tom ekipom uopće nisam bio i da mi nije jasno zašto mene o tome ispituju. Potom mi je jedan policajac dao papir na kojem su pisale nekakve gluposti i pitao me prepoznajem li rukopis. Odmah sam prepoznao Matanićev rukopis, jer mi je često pisao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. Zatim su me pitali znam li što je Matanić pričao o meni. Mislio sam da me provociraju i bio sam bezobrazan, pa sam im rekao da ću otići ako nemaju nalog za privođenje. Ustao sam sa stolice, a potom mi je jedan od policajaca dao jedan papir i rekao mi da to pročitam, te da onda odlučim hoću li otići.

NACIONAL: Što je pisalo na tom papiru?
- Bila je to Matanićeva poruka, napisana na papiru s malim kockicama. Poruka je bila upućena jednoj ženskoj osobi, koja je to trebala prenijeti Dariju Aniću zvanom Tigar i nekom Žaretu. Anić je Mataniću ustupio stan u Gomboševoj, gdje se pripremao atentat. Anić je dobar sa svim dečkima s Knežije i mogao je pronaći dosta ekipe koja bi me mogla ubiti. Pisalo je da bi mene trebalo roknuti i demolirati na takav način da mi samo glava ostane, te da mi otmu dijete ako treba da dođu do mene. U poruci je pisalo i da zna da mi je umro otac, te da bi trebalo riješiti da mi se otme sva obiteljska imovina. Nakon što bih im prepisao nekretnine, trebalo me ubiti. Napisao je i da s mojim djetetom i ženom rade što hoće. Posebno je zanimljivo i to da je Anić vrlo sličan fotorobotu koji je izrađen nakon prvog atentata na Pukanića, ali u to vrijeme i Milovanović je bio nalik tom fotorobotu. Milovanović je tek naknadno smršavio, droga radi svoje. Svi su oni, osim Matanića i Gudurića, konzumirali drogu. Gudurić i Matanić bavili su se sportom. Svaki su dan trenirali i boksali međusobno u stanu u Gomboševoj. Ne isključujem da je i Anić sudjelovao u tom prvom atentatu. Ja te okolnosti ne znam iz prve ruke, nego znam samo ono što mi je ispričao Matanić.

NACIONAL: Je li istina da vam je Pilipović nudio novac da ne svjedočite?
- Jednom mi je izravno ponudio novac. Rekao mi je da će mi iz Srbije dati što god želim, samo da ne svjedočim. Novac nije u pitanju, čak su spominjali da bih za to mogao dobiti i milijun eura. Rekli su mi da bih na sudu trebao reći da me hrvatsko pravosuđe potplatilo da lažem u tom predmetu. Rekao mi je da bih trebao pričekati i ne izletavati s tom pričom sada, nego da bih to trebao učiniti tek pred sudom. Kad na tu ponudu nisam reagirao, to isto pokušavao je preko drugih ljudi. Čuo sam i da je govorio da će odati informacije gdje mi se mogu pronaći obitelj i rodbina, kako bi se posredno moglo doći do mene. Potom je prijetio da će potplatiti neke svoje ljude u policiji. Mi smo imali svog čovjeka u policiji u Heinzelovoj. Preziva se Antolić, a ime mu ne znam. On je Mataniću odavao kada će policija ići u pretrage, kad bi se pojavila nekakva tjeralica i slično. Kad smo trebali doći do nečije adrese, ili provjeriti registarske oznake nečijeg automobila, sve smo to radili preko tog Antolića. Bilo je tu još policajaca s kojima smo surađivali, ali meni je Antolić poznat, jer sam ga nekoliko puta i vidio.

NACIONAL: Jesu li vas ti Pilipovićevi napori pokolebali oko svjedočenja na sudu?
- Svjedočit ću bez obzira na bilo što. Da mi daju 50 milijuna eura, neću promijeniti priču jer je ono što sam izjavio istražnom sucu istina. Uopće me ne zanimaju njihova naklapanja da sve to radim kako bih izbjegao zatvor, ili zato što sam narkoman. Ne trebam nikakve usluge od hrvatske države. Ako trebam zbog nekih ranijih djela otići u zatvor, otići ću. Jebem ga ja, odslužit ću što treba, samo neka mi se pošteno sudi. Ne znam kako bih se mogao predomisliti nakon što je Matanić poručio da me ubiju i raskomadaju, te da mi unište obitelj. Meni, koji sam zbog njega već gulio zatvor i koji sam mu najviše pomagao.

NACIONAL: Je li istina da ste se preko Pilipovića povezali s Matanićem u Bugarskoj?
- Istina je, a to je učinio nakon što sam izišao iz zatvora u Hrvatskoj. Putovnica mi je bila oduzeta, pa mi je on za 1500 eura riješio novu. Potom je nazvao Matanića u Bugarsku, a ja sam otišao u Beograd. Tamo sam se našao s Milenkom Kuzmanovićem i onda smo skupa otišli Mataniću u Bugarsku. Tada smo se počeli zbližavati, jer je procijenio da mi može vjerovati, pa mi je počeo pričati i detalje o tome što je radio. Pitao sam ga zašto se ne miče iz Bugarske, jer ga ondje svi traže, a on mi je rekao da ćemo odraditi još nekoliko poslova, a potom otići u Srbiju i početi novi život s novim identitetom. Rekao je da u Bugarskoj ima svoje ljude u policiji, te da se ne treba brinuti. Robert je i inače znao sjediti na više stolica odjednom. Uvijek je ljude držao na distanci, te je sa svakim iz grupe pričao odvojeno i u pravilu bi pred tom osobom pričao loše o drugima. Tako se sa svima zbližavao i kontrolirao sve.ZGRADA U NOVOM ZAGREBU u Dugavama u kojoj su boravili urotnici dok su spremali atentat na Ivu PukanićaZGRADA U NOVOM ZAGREBU u Dugavama u kojoj su boravili urotnici dok su spremali atentat na Ivu Pukanića

NACIONAL: U kakvom su odnosu bili Matanić i Pilipović?
- Bili su u neprestanom kontaktu, a Pilipović je često kontaktirao i s Đurovićem. Kad je bilo vruće, Pilipović je bio jedina veza preko koje se moglo kontaktirati i s Đurovićem i s Matanićem. On mi je u to vrijeme i sugerirao da napustim Hrvatsku, jer je procijenio da me neće moći obraniti od optužbi za kaznena djela u kojima sam sudjelovao. Zapravo me on uništio, jer sam više puta osuđen zbog krivotvorenog novca, za isto djelo. To se trebalo spojiti u jedno produženo kazneno djelo, a on to nije učinio. Sumnjam da mi je to namjerno napravio samo kako bi me doveo u poziciju da odem Mataniću u Bugarsku.

NACIONAL: Kakav bi on mogao imati interes da vi napustite Hrvatsku i odete u Bugarsku?
- Interes mu je bio izvlačiti od nas novac. Moj pokojni otac mu je zbog mene davao jako puno novca. Pilipović nam je stalno govorio da treba novac kako bi potplaćivao ljude u policiji i pravosuđu. Otac mi je govorio da je već mogao kupiti BMW od 100 tisuća eura za tih nekoliko kaznenih djela za koja me terete. Toliko je valjda dao Pilipoviću za potkupljivanja. Kad sam uhićen u Zadru, dali smo mu 30 tisuća eura, također za potkupljivanja. Hajde, ne mogu sad baš reći da u tom slučaju nije ništa napravio. Suđenje je išlo jako brzo, čak sam jedno vrijeme pušten van, ali se nešto opet zakompliciralo pa su me opet pritvorili. Potom sam išao na izdržavanje kazne u Glinu, a Pilipović me za mjesec dana izvukao u Remetinec. Tu sam dobivao svaki vikend razne povlastice, radio sam u kuhinji i praktično sam mogao izići van kad sam htio. U to se vrijeme protiv mene vodilo više postupaka, a tada vas ni majka božja ne može izvući iz pritvora. Pilipović mi je sve to rješavao. Svaki izlazak na vikend morao sam mu platiti 500 eura. Taj novac davao mu je moj otac. Svima je bilo čudno kako sam ja toliko izlazio van i kako sam dobio te maksimalne dopuste.

NACIONAL: Kako se Pilipović prema vama ponašao kad je shvatio da ste svjedok u istrazi o atentatu na Ivu Pukanića?
- Prvi put nakon atentata kontaktirao sam s njim kad su Matanić i ostali uhićeni, te kad je on ispred zgrade policije davao izjave. Tada sam ga nazvao i pitao otkud se po medijima počelo pojavljivati moje ime kao jednog od uhićenih. Mi smo se prije toga posvađali, jer je na jedno suđenje kod suca Dražena Kevrića došao drogiran, a kad ga je sudac upitao što ima reći u moju obranu, rekao je da ne zna što bi rekao. Sudilo mi se za krivotvorenje novca. Na jedno suđenje uopće nije došao, pa ga je sudac kažnjavao novčanim kaznama. Ja sam se nekoliko puta ispričao i nisam dolazio na suđenje, ali on se uopće nije ispričavao. Mislim da mu je bilo u interesu da ja završim u pritvoru kako bi opet mogao tražiti novac.

NACIONAL: Kako možete biti sigurni da je Pilipović na suđenje došao drogiran? Otkud vam informacije da on konzumira drogu?
- Osobno je ispred mene konzumirao kokain. To svi živi kriminalci znaju. Pred više osoba, u čijem se društvu ponekad znao naći i moj kum, znao je uzimati i heroin. Kod nekih ljudi na Dugavama zadužio se za 10 tisuća eura radi droge. Mislim da se s njima neće dobro provesti.

NACIONAL: Kako je reagirao kad vas je vidio kod istražnog suca kad ste davali iskaz u istrazi o atentatu na Ivu Pukanića?
- Kad me vidio, skamenio se, jer je znao što bih mogao reći. Kad sam počeo govoriti o počecima kriminalnih aktivnosti mene i Matanića, shvatio je da bi priča mogla doći i do njega. Znao je što sve o njemu znam, da konzumira drogu, da potplaćuje suce, da radi usluge kriminalcima, da mi je krivotvorio neke papire radi prodaje kuće, znao je da znam da je podmitio Vesnu Škare Ožbolt. Čak mi je i prijetio kad sam davao iskaz kod istražnog suca. Zatražio je kratku stanku, a kad se vratio, na papiriću je napisao da će mi jebati mater zbog ovoga. To me nije omelo u iskazu, ali žao mi je što to nisam odmah prijavio.FOTOROBOT prvog atentatora na Ivu Pukanića - to je
Željko Milovanović koji je odonda smršavio zbog drogeFOTOROBOT prvog atentatora na Ivu Pukanića - to je Željko Milovanović koji je odonda smršavio zbog droge

NACIONAL: Otkud znate da je Pilipović podmitio Vesnu Škare Ožbolt?
- To se dogodilo kad je Matanić bio u zatvoru u Srbiji. Tada je izjavio da ni mrtav neće u Bugarsku u zatvor. Đurović je rekao da je pokušao na sve moguće načine u Srbiji, ali bez uspjeha, pa je rekao da to pokušamo riješiti preko Hrvatske. Pilipović je rekao da on tu ima jake veze, da bi mogao urediti da se sredi da je Matanić napravio neko nepostojeće djelo, te da poslije Hrvatska zatraži njegovo izručenje, jer matična zemlja ima prvenstvo pri izručenju. Vesna Škare Ožbolt trebala je ubrzati postupak traženja izručenja Matanića. Tu temu zasad neću konkretnije komentirati. Kad je Matanić bio deportiran iz Bugarske u Hrvatsku, ta se situacija morala naknadno raspraviti, pa znam da je Matanić nekoliko dana imao problema sa sudom i policijom. Pilipović, Matanić i ja bili smo često zajedno, kad mi nismo bili u zatvoru. Pilipović je nama dvojici bio više od odvjetnika. Rekao bih da smo ga čak smatrali prijateljem, a ne odvjetnikom. Kad bismo završili neki posao i imali više novca, dio tog novca odvajali smo za Pilipovića u slučaju da u budućnosti padnemo na nekom drugom djelu, te da se on mora angažirati kako bi nam pomogao da iziđemo iz pritvora. Primjerice, kad su me uhitili u Zadru, nazvao sam ga i čovjek je sjeo u auto i usred noći došao u zadarsku policiju. Neki drugi normalni odvjetnik ne bi dolazio tijekom noći, jer se noću i ne može ništa učiniti, ali je Pilipović dolazio odmah nakon poziva. Što se toga tiče, prema svima nama odnosio se više nego prijateljski.

'Ljudi Sretena Jocića'

NACIONAL: Zašto ste se uznemirili kad ste uoči razgovora za Nacional slučajno ugledali odvjetnika Zorana Pilipovića?
- Uznemirio sam se zato što se radi o jednom običnom gadu, koji će sigurno dojaviti ljudima Sretena Jocića i Slobodana Đurovića da sam u Zagrebu, a njihovi me ljudi po svaku cijenu žele pronaći. Nakon tog susreta očekujem i bliski susret s tim ljudima na onim mjestima za koja Pilipović zna da na njih u Zagrebu odlazim. Sada ću morati izbjegavati odlaziti u svoj stan u Zagrebu.

NACIONAL: Tko su bili muškarci u Pilipovićevu društvu?
- Radi se o ljudima koje ne poznajem po imenu, ali sasvim sam siguran da se radi o čuvarima koji su vodili računa o Đurovićevoj sigurnosti u Beogradu. Dobro ih se sjećam, jer sam ih stalno viđao uz Đurovića u hotelu Internacional u Beogradu. Đuroviću se nije moglo prići ako oni prije toga nisu dali odobrenje.

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika