Objavljeno u Nacionalu br. 728, 2009-10-27

Autor: Robert Bajruši

Uspješna barba Lukina turneja po Italiji

U RIMU se predsjednik Hrvatskog sabora susreo s Gianfrancom Finijem, a
sastanak je trajao puna dva sata,
što je dvostruko dulje nego što je bilo predviđeno protokolomU RIMU se predsjednik Hrvatskog sabora susreo s Gianfrancom Finijem, a sastanak je trajao puna dva sata, što je dvostruko dulje nego što je bilo predviđeno protokolomItalija i Hrvatska prilično su blizu dogovora o rješavanju preostalih spornih pitanja, a zbog postojećih nesuglasica Rim neće blokirati hrvatske pregovore s Europskom unijom, glavni je rezultat nedavne talijanske turneje saborskog izaslanstva koje je vodio Luka Bebić, doznaje Nacional.
Bebić se u Rimu susreo s Gianfrancom Finijem, a sastanak je trajao puna dva sata, odnosno dvostruko dulje nego što je predviđeno službenim protokolom. Dogovorene su tri stvari; pitanje esula definitivno je riješeno, unatoč žestokim pritiscima tih izbjeglica iz nekadašnje Jugoslavije koji smatraju da nisu dobili adekvatnu naknadu za svoju imovinu. To u neformalnim razgovorima priznaju i talijanski i hrvatski diplomati, ali problem esula apsolviran je još Osimskim sporazumima, i Italija ne namjerava tražiti njihovu reviziju.

Upravo suprotno - potvrdili su iz diplomatskih krugova za Nacional - ovo pitanje na sebe je preuzeo Fini, koji spada među vodeće talijanske desničare, i čak je on na jednom sastanku održanom prošle gdine esulima poručio da ne dolazi u obzir zaoštravanje odnosa s Hrvatskom.
Drugo je pitanje odštete za dvije do tri tisuće talijanskih državljana kojima su socijalističke vlasti nacionalizirale imovinu. Hrvatski zakoni priznaju pravo na obeštećenje ili povrat imovine isključivo vlastitim državljnima, ali ne i osobama koje su emigrirale u Italiju, Austriju, Izrael i druge države. Međutim. nedavno je jednoj državljanki Brazila porijeklom iz Hrvatske prvostupanjskom presudom vraćena imovina koja joj je oduzeta krajem 40-ih. U Rimu vjeruju kako bi ovaj presedan mogao pomoći i Talijanima koji traže svoje vlasništvo, ali posebno je važno Finijevo obećanje Bebiću da to pitanje vlada Silvija Berlusconija neće otvarati prije ulaska Hrvatske u EU. Time je poslana i posredna poruka Sloveniji da bilateralne sporove ne iskorištava kako bi ucjenjivala Hrvatsku.

Kao dokaz prijateljske politike dogovoreno je osnivanje zajedničkih institucija u jednom od naselja u okolici Buja. Na taj se način želi pokazati da između dvije države nema većih problema, a to je prije desetak dana u Zagrebu potvrdio i Adolfo Urso, zamjenik ministra gospodarskog razvoja Republike Italije.
Urso spada u krug najbližih Berlusconijevih suradnika, a u Zagrebu je prenio namjere Italije o strateškom partnerstvu s Hrvatskom. Talijanska politika želi imati veći utjecaj na Balkanu (odnedavno njihove tvrtke snažno investiraju u Rumunjsku), pri čemu je strateško partnerstvo s Hrvatskom dio nove državne strategije. Zato je Berlusconijeva vlada nedvosmisleno pdržala Hrvatsku u sporu sa Slovenijom, a nakon Bebićeva posjeta Rimu očekuje se daljnje jačanje međudržavnih veza.

Vezane vijesti

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Turudićev otvoreni sukob sa Špremom

Na zahtjev predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema da se predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić ispriča jer je Luki Bebiću tijekom sudskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika