Objavljeno u Nacionalu br. 728, 2009-10-27

Autor: Nacionalova redakcija

Bebićevi moćnici pokušavaju oduzeti BiH terminal u Pločama

Po svemu sudeći, cijeli slučaj mogao bi biti tema ozbiljnih razgovora između bosanskih najviših predstavnika i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, koja se uskoro sprema za posjet Bosni i Hercegovini

LUKA BEBIĆ navodno je siva eminencija pokušaja da naftni terminal pripadne hrvatskoj straniLUKA BEBIĆ navodno je siva eminencija pokušaja da naftni terminal pripadne hrvatskoj straniOdnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogli bi se pogoršati zbog slučaja naftnog terminala u luci Ploče, što ga lokalni politički i pravosudni moćnici iz Metkovića već godinama pokušavaju oduzeti BiH i vratiti lučkoj upravi Ploče, odnosno vratiti pod hrvatsko okrilje.

Tvrtka Energoinvest Sarajevo još je 1983. od općine Ploče kupila zemljište u luci od 150.000 četvorna metra za izgradnju terminala za prekrcaj naftnih derivata. Dvije godine kasnije Energoinvest je na toj lokaciji izgradio naftni terminal kapaciteta 82.000 m3, a od 1987. pa sve do danas taj terminal služi za uvoz naftnih derivata u Bosnu i Hercegovinu.

Sukladno uredbi Vlade RH 1992. godine je Energoinvest u Hrvatskoj osnovao tvrtku-kćer Energopetrol Ploče d.o.o., koja je 2004. u privatizaciji u BiH potpala pod vlasništvo Naftnih terminala Federacije BiH (NTF) koji otada u Hrvatskoj vodi pravnu bitku u kojoj pokušava dokazati vlasništvo nad terminalom. Prvi problem nastao je već u ožujku 2006., kad je NTF nadležnom sudu u Pločama podnio zahtjev za uknjižbu prava vlasništva, što je sud izvršio, ali je na to rješenje državni odvjetnik iz Metkovića na sudu u Dubrovniku podnio žalbu s obrazloženjem da se radi o pomorskom dobru i da upis vlasništva NTF-a nije valjan.

Nakon toga sud pune tri godine nije donio rješenje o žalbi državnog odvjetnika, da bi početkom srpnja ove godine donio konačno rješenje u kojem se NTF-u ukida upis prava vlasništva. Apsurdnost takve odluke očituje se u obrazloženju u kojem se nalaže da se sporno zemljište proglasi društvenim vlasništvom, premda ono već 19 godine ne postoji u Hrvatskoj.

U međuvremenu, lučka uprava Ploče, navodno pod utjecajem lokalnih političkih moćnika, podnijela je zahtjev za upis parcele i cijelog bosanskohercegovačkog terminala u pomorsko dobro, te predložila da NTF bude brisan kao korisnik, a da lučka uprava postane novi korisnik.

Takve čudne pravne poteze hrvatska strana navodno ne bi činila bez snažne političke podrške koju pločanskoj lučkoj upravi navodno već godinama daje predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Po svemu sudeći, cijeli slučaj mogao bi biti tema ozbiljnih razgovora između bosanskih najviših predstavnika i hrvatske premijerke Jadranke Kosor, koja se uskoro sprema za posjet Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Za cestovni koridor kroz Neum treba pet milijuna eura

Hrvatska će strana pripremiti sporazum o gradnji cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, a bosansko-hercegovačka strana prijedlog sporazuma o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika