27.10.2009. / 07:16

Autor: Hina

Nije mu jasno: Janša ne zna zašto je Pahor išao u Zagreb

Janša je inače prethodnih nekoliko tjedana iznosio stajalište da bi Pahor trebao napraviti "korak natrag" u odnosima s Hrvatskom, odnosno obustaviti dogovaranje o arbitražnom sporazumu jer bi eventualni gubitak slovenskog "teritorijalnog kontakta" s otvorenim morem pogoršao odnose Slovenmije i Hrvatske

Borut Pahor i Janez JanšaBorut Pahor i Janez JanšaSlovenski oporbeni čelnik i nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da je za Sloveniju dobro što prilikom posjeta posjeta premijera Boruta Pahora Zagrebu nije došlo do potpisivanja sporazuma o arbitraži, te da mu nije jasno zašto je Pahor uopće išao u Zagreb.

"Budući da Hrvatska nije napravila nove korake glede sporazuma o arbitraži, Pahorov susret s hrvatskom premijerkom nije mogao donijeti napredak, pa je pitanje zašto je do njega i došlo", rekao je Janša u izjavi za javnost koju je u ponedjeljak na večer prenijela njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

"Za slovenski je interes dobro što nije došlo do potpisa, jer predsjendik slovenske vlade zadnjih dana obmanjnuje slovensku javnost i tvrdi da nacrt arbitražnog sporazuma predviđa obvezu arbitraže da odredi kontakt slovenskih voda s otvorenim morem, a toga u sporazumu nema", rekao je Janša.

Dodao je da je riječ o općoj formulaciji o mogućoj slovenskoj spojnici s morem, te da to može značiti "bilo što".

Janša je inače prethodnih nekoliko tjedana iznosio stajalište da bi Pahor trebao napraviti "korak natrag" u odnosima s Hrvatskom, odnosno obustaviti dogovaranje o arbitražnom sporazumu jer bi eventualni gubitak slovenskog "teritorijalnog kontakta" s otvorenim morem pogoršao odnose Slovenmije i Hrvatske, ali i odgodio ulazak Hrvatske u EU jer njen pristupni sporazum s EU-om mora ratificirati i slovenski parlament.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 27.10.09. 10:54

Novinari Nacionala (a i drugih hr. tiskovina) zašto zaboravljate jedini do sada ispravan i pravedan sporazum Sanader - Janša utemeljen na međunarodnom pravu koji je utemeljenjem zajedničke Hrv. - Slo. komisije za pripremu izlaska sa "sporom" na Međunarodni sud pravde u Haagu bio velikim dijelom konzumiran, a onda naprasno i nepravno sabotiran slovenskim istupom iz sporazuma?! Prigodom pisanja o ovoj temi domoljubna je i objektivna zadaća hrvatskog novinara (ako već spominje sporazume Račan - Drnovšek i Pahor - Kosor) svakako spomenuti i sporazum Sanader - Janša i tome dati žestoku težinu i važnost, te ukazati na jednostrano sabotiranje tog jedinog ozbiljnog sporazuma upravo od slovenske strane. Jednako tako ste dužni uporno ukazivati na slovensko bježanje od suda u Haagu kao jedine prave institucije UN utemeljene za riješavanje ovakvih "sporova" među državama sa velikim iskustvom i priznatim od svih članica UN osim slovenijice ("državice" bez povijesti i kulture, a u EU poznatom kao Kukavičje jaje)! Novinari probudite se i shvatite svoj posao ozbiljno i odgovorno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika