27.10.2009. / 10:57

Autor: Hina

I to se događa: Južnokorejac prebjegao u Sjevernu Koreju

Tisuće Sjevernokorejaca posljednjih su godina prebjegle na Jug, a zadnji bijeg na siromašni Sjever dogodio se prije četiri godine kad je jedan muškarac jedrilicom doplovio do sjevernokorejske obale

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaJedan je 30-godišnji južnokorejski državljanin prešao preko minirane granične crte i prebjegao u komunističku Sjevernu Koreju, javili su u utorak sjevernokorejski državni mediji.

Kako prenose agencije, prelasci preko bodljikavom žicom opasane i minirane demilitarizirane zone koja dijeli dvije Koreje iznimno su rijetki, a još su rjeđi slučajevi u kojima prebjeg dolazi iz Južne Koreje.

"On je izvan sebe od sreće jer je izvršio taj herojski čin", javila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, dodajući da se prebjeg nalazi pod zaštitom.

Dvije su Koreje tehnički još uvijek u ratu budući da primirje kojim je završen Korejski rat 1950.-53. nikada nije zamijenjeno mirovnim sporazumom.

Tisuće Sjevernokorejaca posljednjih su godina prebjegle na Jug, a zadnji bijeg na siromašni Sjever dogodio se prije četiri godine kad je jedan muškarac jedrilicom doplovio do sjevernokorejske obale, prenosi Reuters.

Tada je južnokorejska vojska priopćila da je obitelj tog prebjega tvrdila da je on bio pod utjecajem alkohola te da je zalutao.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika