27.10.2009. / 12:08

Autor: Hrvoje Šimičević

Počela rasprodaja Slavonskog Broda, Duspara zbog 'sumraka pravosuđa' ide Degertu

Grad Slavonski Brod ostao je bez četiri vrijedna zemljišta koja su na kraju prodana za 11.771.000kn. Pet zemljišta, među kojima su dvije najvrijednije, tijekom današnje dražbe nije prodano, pa je sudac Buruš sazvao novi krug dražbe

Nakon što Grad Slavonski Brod u posljednjem očajničkom pokušaju ipak nije uspio zaustaviti rasprodaju gradske imovine, u Općinskom sudu jutros je započela javna dražba gradskih zemljišta, koja je pokrenuta na zahtjev Porezne uprave, s namjerom da se prebije dug prema tvrtki Novogradnja, koja na ime proreza državi duguje 21 milijun kuna. Grad Slavonski Brod ostao je bez četiri vrijedna zemljišta koja su na kraju prodana za 10.199.600 kn. Pet zemljišta, među kojima su dva najvrijednija, tijekom današnje dražbe nije prodano, pa je sudac Buruš sazvao novi krug dražbe.

Što se tiče današnje (ras) prodaje, u kojoj su se natjecali tvrtka Feliks regulacija d.o.o. u vlasništvu lokalnog tajkuna Mije Opačka, HEP i tvrtka Galić d.o.o., u vlasništvu Andreja Galića: Tvrtka Novogradnja je na kraju kupila dva vrijedna zemljišta. U pitanju su građevinsko zemljište od 300 kvadrata na šetalištu braće Radić po procijenjenoj cijeni od 174,600 kuna te kuću sa dvorištem ta 8,5 milijuna kuna. Tvrtka Galić d.o.o. kupila je kuću sa dvorištem od 375 kvadrata u Kozarčevoj ulici za milijun i pol kuna, dok je vlasnikom trafostanice u Starčevićevoj ulici postao Zoran Grgić iz Lipovca koji je za nju ponudio 25 tisuća kuna.

Sama licitacija, pokrenuta poradi slučaja starog više od 20 godina, počela je jutros oko 8.30 sati, uz prosvjed građana Slavonskog Broda pred zgradom Općinskog suda. Njihov formalno odabrani predstavnik, gradonačelnik Mirko Duspara, pokušao je zaustaviti javnu dražbu, i to na način da je službeno zatražio obustavu i izuzeće suca Igora Buruša, kao i čelnika Županijskog suda i Općinskog suda.

Međutim, taj mu je zahtjev rezolutno odbijen u samo nekoliko sekundi, doznaje Nacional.hr. "Gradonačelnik je sucu predočio dokument od 5 stranica u kojem se obrazlažu razlozi zbog kojih Grad smatra da do dražbe trenutačno ne bi smjelo doći, kao i razloge zbog kojih po drugi puta traži Buruševo izuzeće. Sudac Buruš uzeo je u ruke taj spis i potom odbio zahtjev Grada Slavonskog Broda, bez da ga je imalo proučio", kazao nam je izvor koji je bio prisutan na dražbi. U zahtjevu za izuzećem među ostalim se kao primjer podsjeća kako je stečajna sutkinja, u trenutku kada je Novogradnja podnijela zahtjev za njezino izuzeće, prekinula s daljnjim radnjama dok se nije donijela odluka o tom zahtjevu.

Predstavništvo Grada zbog toga je napustilo poprište dražbe, a gradonačelnik je, uz komentar da je 'ovo sumrak hrvatskog pravosuđa' najavio današnji susret s predstavnikom Europske komisije Vincentom Degertom.

Što se tiče rasprodaje dodatnih pet zemljišta, nije poznato kada će se održati sljedeća dražba, s obzirom na to da sudac Igor Buruš nije objavio taj podatak. U međuvremenu gradski vlastodršci sa strepnjom očekuju presudu Vrhovnog suda, u kojoj se odlučuje o tome je li vlasnik potražnje u ovom slučaju Novogradnja ili Hrvatski fond za privatizaciju. Naime, u slučaju da spomenuti sud presudi u korist HFP-a, doći će do ozbiljnih imovinsko-pravnih poteškoća.

Vezane vijesti

Zbog prosvjeda zaštita gradonačelnika Duspare

Zbog prosvjeda zaštita gradonačelnika Duspare

Slavonskobrodskom gradonačelniku Mirku Duspari sinoć je nakon sjednice Gradskog vijeća prilaz kući osigurala policija, zbog prosvjeda vlasnika… Više

Komentari

registracija
22/7/09

bm0112, 28.10.09. 19:02

bez da ga je imalo -NEPISMENI NOVINARI Ovo čak n ije ni srpski nego malo južnije.Ovakve negacije u našem jeziku nema,iako se koristi dosta u metropoli.Sramota je da novinari ne znaju osnovno a to mje Hrvatski jezik.Fuj!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika