27.10.2009. / 12:41

Autor: Martina Čizmić

Ericsson Nikola Tesla ostvarila neto dobit od 79,6 milijuna kuna

Tehnologija je proces koji se nedvojbeno treba nastaviti i to vidim kao pozitivnu činjenicu za daljnji razvoj poslovanja Ericssona Nikole Tesle

Gordana KovačevićGordana KovačevićEricsson Nikola Tesla objavio je danas poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine. U kompaniji ističu kako su u skladu s očekvanjima knjižene narudžbe i prihodi od prodaje niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što je posljedica gospodarske krize.

Posebno ističu kako su troškove poslovanja smanjili za 10 posto što je rezultat smanjenih varijabilnih troškova i smanjenja svih troškova u kompaniji. Operativna dobit manja je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kao rezultat smanjenja bruto marže te iznosi 31,23 milijuna kuna, dok je neto dobit 79,6 milijuna kuna.

S ponosom ističu kako je likvidnost kompanije i dalje stabilna. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 190,7 milijuna kuna, a ukupna novčana sredstva iznose 393,4 milijuna kuna.

Ericsson Nikola Tesla ima ukupan nenaplaćen iznos od 458 milijuna kuna iz dugoročnih i kratkoročnih obveza financiranja kupaca. U aktualnoj ekonomskoj klimi povećan je rizik i nesigurnost konačne naplativosti nekih potraživanja. Iako postoje indikatori umanjenja vrijednosti u pogledu nekih potraživanja, s datumom bilance kompanija nema pouzdanu osnovu za mjerenje ikakvog umanjenja vrijednosti i stoga nije napravila nikakva dodatna rezerviranja.
Kompanija će i dalje pomno pratiti ovu situaciju i ažurirat će podatke u rezultatima poslovanja za cijelu godinu.

Komentirajući rezultate poslovanja, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, istaknula je:
„Svjedoci smo da je kriza usporila investicije kod naših kupaca i partnera, dovela do rezanja budžeta i odlaganja dogovorenih poslova u razvoj mreža ili novih funkcionalnosti u ICT segmentu. Međutim, potražnja korisnika za novim uslugama i širokopojasnim pristupom sve je veća i uvođenje novih tehnologija je proces koji se nedvojbeno treba nastaviti i to vidim kao pozitivnu činjenicu za daljnji razvoj poslovanja Ericssona Nikole Tesle.

Kada govorimo o poslovanju kompanije tijekom prvih devet mjeseci ove godine, naglasila bih da se događa ono što je do pojave krize bilo gotovo nezamislivo – bez izgubljenih poslova i kupaca, čak uz povećanje tržišnog udjela na većini tržišta, svjedočimo smanjenom obujmu poslovanja. Međutim, zadržali smo financijsku stabilnost te ostvarili solidnu neto dobit i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti, što je vrijedan rezultat. Poduzeli smo različite mjere kako bismo osigurali još snažniju usmjerenost na troškove, obrtni kapital i operativnu učinkovitost. Programi optimizacije i povećanja troškovne učinkovitosti, pokrenuti na svim razinama organizacije, već daju vidljive rezultate budući da energično radimo na smanjenju nepotrebnih troškova svugdje gdje je to moguće. Istodobno, nastavili smo s ulaganjima u razvojne projekte i u nove poslovne segmente, poput informatizacije poslovnih sustava i tijela državne uprave, što smatram troškovno opravdanim i neophodnim budući da predstavljaju važan dio budućeg razvoja poslovanja kompanije.

S obzirom da je u trenutačnom okruženju sve teže finalizirati brojne marketinško-komercijalne aktivnosti na tržištima koja su značajno zahvaćena krizom, posebno me raduju novi izvozni poslovi koje smo ugovorili tijekom trećeg tromjesečja, a što je detaljno opisano u nastavku ovog izvještaja. Što se hrvatskog tržišta tiče, unatoč značajnom usporavanju gospodarstva i uvođenju novih poreza, prodaja je za sada stabilna premda nešto niža u odnosu na proteklu godinu, budući da vodeći operatori, iako smanjeno, ipak kontinuirano ulažu u razvoj i modernizaciju telekomunikacijskih mreža i usluga. Na internom Ericssonovom tržištu gdje sudjelujemo u razvoju tehnologija i kreiranju tehnoloških promjena nastavili smo snažno djelovati, i ovaj segment predstavlja sve veći udio u našem ukupnom poslovnom rezultatu uzimajući u obzir i smanjeni obujam poslovanja kompanije.

Cilj nam je ostvariti što bolje poslovne rezultate, a to nastojimo postići kroz stalnu usmjerenost na nove poslovne prilike, upravljanje obrtnim kapitalom, optimiziranje troškovne strukture i na kontinuirano unapređenje operativne učinkovitosti,“ zaključila je Gordana Kovačević.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika