27.10.2009. / 13:24

Autor: Hrvoje Šimičević

Duspara o odluci Vrhovnog suda: 'Spašen ugled hrvatskog pravosuđa'

Na taj je način na početak vraćena i presuda prema kojoj je ovrhom gradskih nekretnina trebao biti namiren dug Slavonskoga Broda prema Novogradnji

Vrhovni sud je uvažio zahtjev za zaštitu zakonitosti kojeg je pokrenulo Državno odvjetništvo u slučaju spora Hrvatskog fonda za privatizaciju sa Novogradnjom, poništivši na taj način odluku Upravnog suda, koji je prije nekoliko mjeseci presudio u korist ove privatne tvrtke.

Konkretno, to znači da se slučaj spora oko vlasništva nad dugom vraća na Upravni sud, gdje će se odlučivati o tome je li u trenutku privatizacije potraživanje Novogradnje prema Slavonskom Brodu bilo na popisu imovine ili nije. Ako odluči da nije bilo na popisu imovine, vlasnik tog potraživanja bit će država, odnosno Fond za privatizaciju. Na taj je način dovedena u pitanje i presuda prema kojoj je ovrhom gradskih nekretnina trebao biti namiren dug Slavonskoga Broda prema Novogradnji.

Prema dostupnim informacijama, odluka Vrhovnog suda ipak ne može zaustaviti postupak dražbe slavonskobrodske imovine, na kojoj su danas prodana četiri gradska zemljišta za nešto više od 10 milijuna kuna. Ipak, čelništvo Grada najavljuje podnošenje žalbi, ponajprije na rješenje o dosudi novca Novogradnji.

Podsjetimo, ovrha nad proračunom Slavonskog Broda pokrenuta je od strane Porezne uprave, koja je na taj način nastojala prebiti dug Novogradnje, jer ta tvrtka državi temeljem poreza duguje oko 21 milijuna kuna. Kada se u osnovicu duga uključe sve kamate, Grad Slavonski Brod prijašnjim je sudskim odlukama Novogradnji trebao platiti oko 50 milijuna kuna.

U izjavi za Nacional.hr, gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je uvjerenje kako će nadležna tijela na kraju u pitanje dovesti i provedenu dražbu, dodavši da je današnjom presudom Vrhovni sud 'spasio ugled hrvatskog pravosuđa'.

"Cijelo sam vrijeme vjerovao da će Vrhovni sud uvidjeti svu nepravdu koja je Slavonskom Brodu i državi nanesena u sporu s Novogradnjom. Zbog toga sam brojnim žalbama apelirao na lokalne sudove da se suzdrže od odluke o provođenju dražbe, barem dok se ne vidi što će odlučiti Vrhovni sud. Međutim, dražba je ipak provedena, pa se sada nalazimo u apsurdnoj situaciji u kojoj je do ponovljenog spora poništeno pravo Novogradnje da se podmiruje od gradskih zemljišta, ali nakon što je dio zemljišta upravo zbog toga razloga danas prodano", veli Duspara, te ističe da će se i dalje nastaviti boriti za vlasništvo Grada Slavonskog Broda.

Vezane vijesti

Zbog prosvjeda zaštita gradonačelnika Duspare

Zbog prosvjeda zaštita gradonačelnika Duspare

Slavonskobrodskom gradonačelniku Mirku Duspari sinoć je nakon sjednice Gradskog vijeća prilaz kući osigurala policija, zbog prosvjeda vlasnika… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika