27.10.2009. / 17:29

Autor: Hina

Pahor dobio potporu za potpisivanje arbitražnog sporazuma

"Koalicija podupire sadašnji prijedlog sporazuma o arbitraži. To je kompromis, a arbitražnom sporazumu protive se oni koji u kompromisu ne vide uspjeh, nego politički neuspjeh", rekao je nakon sastanka Gregor Golobič

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenske vlade Borut Pahor dobio je u utorak potporu svojih koalicijskih partnera u vladi da nastavi napore kako bi se zaključio arbitražni sporazum s Hrvatskom i riješilo dugogodišnje otvoreno granično pitanje.

Pahor je predsjednike koalicijskih stranaka i predsjednike njihovih parlamentarnih klubova u utorak obavijestio o svojim razgovorima u ponedjeljak u Zagrebu, na zatvorenu sastanku o parlamentarnoj proceduri skorašnjeg prihvaćanja proračunskih memoranduma za iduće dvije godine.

Vladajuća koalicija u Sloveniji želi još više smanjiti proračunski manjak u usporedbi s onim koji je bio prvotno predložen.

Iz Pahorova kabineta potvrđeno je da se razgovaralo i o njegovu posjetu Zagrebu, ali Pahor nakon sastanka nije o tome davao izjave, prepustivši tumačenje svojim glavnim koaloicijskim partnerima.

"Koalicija podupire sadašnji prijedlog sporazuma o arbitraži. To je kompromis, a arbitražnom sporazumu protive se oni koji u kompromisu ne vide uspjeh, nego politički neuspjeh", rekao je nakon sastanka Gregor Golobič, ministar visokog školstva i predsjednik stranke Zares.

Golobič je dodao da je sadašnji nacrt dugoročn o dobar dokument te da zato treba poduprijeti Pahorove napore da se on potpiše. Sporazum ima više protivnika na hrvatskoj nego na slovenskoj strani, ocijenio je Golobič.

Sporazum će u razumnu roku biti spreman za potpisivanje, a treba se nadati da će i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor izdržati pritiske protivnika kompromisnog rješenja, ocjenjuje Pahorov glavni koalicijski partner.

Pahorove napore podupro je i predsjednik Demokratske stranke umirovljenika DESUS Karel Erjavec, ministar okoliša i prostora. Njegova potpora bila je očito najupitnija jer je već nekoliko puta izjavljivao kako bi podupro samo onaj sporazum koji sasvim sigurno jamči Sloveniji pravednu granicu i izravan kontakt s otvorenim morem.

"Podupiremo sadašnji nacrt arbitražnog sporazuma jer su nas uvjerili da osigurava slobodan pristup Slovenije vodama međunarodnog mora. Zato se naše stajalište ne razlikuje od stajališta drugih stranaka u koaliciji", rekao je Erjavec.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika