28.10.2009. / 08:39

Autor: Martina Čizmić

OLAF istražuje hrvatsku šećernu mafiju zbog prijevare teške 22 milijuna eura

Iako strogo gledano te tvrtke nisu prekršile zakon, već su samo iskoristile njegove nedorečenosti, OLAF ih sumnjiči da su uvozni šećer iz Brazila plasirali na tržište EU pod oznakom procesuirane hrane na koju se ne plaća carina

Jeftini šećer u EU je dolazio kao 'procesuirana hrana'Jeftini šećer u EU je dolazio kao 'procesuirana hrana'Nakon što se Europski ured za borbu protiv prijevara spominjao u kontekstu afera vezanih uz Hrvatske autoceste, Jutarnji list objavio je i kako se OLAF bavi istragom malverzacija oko uvoza šećera.

Naime, navodno su tri hrvatske tvrtke miješajući šećer s čajem, kakaom i limunskom kiselinom uspjele u Europsku uniju uvesti šećer i tako izbjegle platiti 22 milijuna eura carina.

Navodno su hrvatske tvrtke uvozile jeftini šećer od šećerne trske iz Brazila, za što su dobile pozitivno mišljenje Hrvatske gospodarske komore. U HGK su smatrali kako je uvoz opravdan jer se proizvod 'nakon dorade' izvozi. Upravo zbog tog mišljenja tvrtke su mogle zatražiti drugi tarifni broj za izvoz u EU.

U carini ističu kako je do promjene carinske tarife, a time i broja, došlo zbog izjednačavanja stope carine na sve vrste šećera, a u cilju zaštite domaće proizvodnje od uvoza jeftinog šećera.

Iako strogo gledano te tvrtke nisu prekršile zakon, već su samo iskoristile njegove nedorečenosti, OLAF ih sumnjiči da su uvozni šećer iz Brazila plasirali na tržište EU pod oznakom procesuirane hrane na koju se ne plaća carina.

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, hrvaske su institucije ova posao prekinule još u proljeće i to na inzistiranje hrvatske industrije šećera koja ima izvoznu kvotu za EU i ovakav način izvoza im je direktno štetio. No, uvoz je prestao i jer su cijene šećera od šećerne trske rekordno porasle pa više nije bilo isplativo dovoziti ga čak iz Brazila.

No, prema pisanju New York Timesa, to nije jedina istraga koju OLAF vodi vezano uz Hrvatsku i šećer. Navodno se Hrvatska spominje i u sumnjivom poslu izvoza tekućeg šećera belgijske tvrtke Beneo-Orafati.

Belgijski su carinici otkrili da tekući šećer u cisternama ide za Hrvatsku, ali ne izravnim putem, već preko bescarinske zone Kalinjingrad na Baltiku. Sumnja se da su kamioni vozili 4000 umjesto 1500 kilometara kako bi belgijska tvrtka dobila izvozni rabat Europske unije koji se odobrava na izvoz izvan EU, ali ne i na izvoz u Rusiju.

Stoga je OLAF zamrznuo polovicu novca od 200 takvih pošiljki na kojima je navodno belgijska tvrtka zaradila tri milijuna eura.

Na koji je točno način Hrvatska upletena, osim kao fiktivno odredište nije poznato, kao ni da li je istraga u Hrvatskoj usmjerena protiv neke određene tvrtke.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika