28.10.2009. / 10:13

Autor: Martina Čizmić

Srpski trgovac strujom Vuk Hamović želi udio u HEP-u

Podsjetimo EFT je tvrtka s kojom je bivša Uprava postigla sporni dogovor o isporuci struje za 80 eura po megavatu, iako su trenutno cijene upola manje

Vuk HamovićVuk HamovićEnergetika je bila i biti će jedna od isplativijih industrijskih grana u svijetu. Hrvatska tek treba donijeti energetsku strategiju o kojoj se već godinama lome koplja i krenuti u privatizaciju energetskog sektora. Time bi se liberaliziralo tržište električne energije, a potrošači bi mogli birati između nekoliko distributera i njihovih cijena.

No, unatoč tome, hrvatski energetski sektor već privlači potencijalne ulagače. Jedan od njih zasigurno je i srpski EFT Vuka Hamovića, najvećeg srpskog trgovca strujom.

"Zainteresirani smo za širenje poslovanja i ulaganja na svim tržištima na kojima poslujemo", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Hamović i dodao kako će u slučaju Hrvatse pričekati da se riješe sva pitanja oko privatizacije energetskog sektora, a time i HEP-a, prije no što procjene mogu li se i na koji način pojaviti kao ulagači.

EFT je već sada najveći HEP-ov dobavljač struje, pa stoga ne iznenađuje da je novi predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović navodno već dogovorio nove isporuke struje za sljedeću godinu.

Podsjetimo EFT je tvrtka s kojom je bivša Uprava postigla sporni dogovor o isporuci struje za 80 eura po megavatu, iako su trenutno cijene upola manje.

Hamović za Slobodnu Dalmaciju pojašnjava kako u trenutku ugovaranja isporuke nitko nije mogao znati da će cijena struje zbog gospodarske krize tako drastično pasti. Dodaje kako su oni od Elektroprivrede BiH struju kupovali po cijeni od 83 eura za megavat, što bi se moglo prevesti i kao da su Hrvatsoj prodavali struju ispod cijene.

Iako kritičari zamjeraju HEP-u što je dogovorio isporuku struje godinu dana unaprijed Hamović tvrdi da je to bolja praksa od stalnog raspisivanja natječaja, jer bi se u tom slučaju moglo dogoditi da zemlja ostane bez struje ako se nitko od ponuđača ne javi.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika