28.10.2009. / 10:31

Autor: Hina

Rusija će u 2010. nadmašiti ovogodišnju rekordnu razinu proizvodnje nafte

Kudrjašov vjeruje da bi proizvodnja mogla i prije kraja godine nadmašiti očekivanja, te dosegnuti 492 i 493 milijuna tona

Rusija drži rekord sa 9,9 milijuna barelaRusija drži rekord sa 9,9 milijuna barelaRusija, koja je već zamijenila Saudijsku Arabiju na mjestu najvećeg svjetskog proizvođača nafte, očekuje da će iduće godine nadmašiti ovogodišnju proizvodnju zahvaljujući novim naftnim poljima, izjavio je zamjenik ruskog ministra energetike.

Sergej Kudrjašov kazao je kako očekuje da će proizvodnja u 2010. nadmašiti 490 milijuna tona, kolika je službena prognoza proizvodnje za 2009. "To je uračunato u proračun", kazao je on a prenijela novinska agencija Interfax.

Zahvaljujući novim naftnim poljima na Arktiku i u istočnom Sibiru ruska je proizvodnja nafte ove godine premašila godišnju proizvodnju od 488 milijuna tona iz 2008. Prihodi od izvoza nafte čine oko 40 posto ruskog državnog proračuna.

"Na temelju rezultata za prvih devet mjeseci može se reći da smo uspjeli zaustaviti silazni trend u proizvodnji nafte zabilježen 2008.", kazao je Kudrjašov. "Unatoč financijskoj krizi, uspjeli smo spriječiti pad ulaganja u taj sektor i zadržati ciljana ulaganja u određene projekte".

Kudrjašov vjeruje da bi proizvodnja mogla i prije kraja godine nadmašiti očekivanja, te dosegnuti 492 i 493 milijuna tona.

Prije samo nekoliko mjeseci vlada u Kremlju sugerirala je da će koordinirati proizvodnju s onom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OECD) radi poticanja rasta globalnih cijena sirove nafte koje su kolabirale s najviših razina iz 2008.

Budući da su se njezini proizvođači našli pritisnuti financijskom krizom, Rusija je agresivno promijenila pristup, snizivši poreze za taj sektor i potičući proizvođače da popune rupu na tržištu koja se otvorila smanjenjem OPEC-ove proizvodnje.

Ruska je proizvodnja u kolovozu dosegnula rekordnih 9,9 milijuna barela, nakon 9,86 i 9,51 milijuna barela koliko je iznosila u srpnju i lipnju. Usporedbe radi, Saudijska Arabija u istome je razdoblju proizvela 8,1 milijun barela nafte mjesečno.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika