28.10.2009. / 11:54

Autor: Nacionalova redakcija

Sina Karli: Za Pukijevu smrt krivi su i oni koji su ga odbili zaštititi

Govorom na otvorenju izložbe fotografija Ive Pukanića, glavna urednica Nacionala Sina Karli naglasila je da za tragičnu pogibiju osnivača Nacionala nisu samo krivi počinioci i naručioci

Sina Karli, glavna urednica NacionalaSina Karli, glavna urednica NacionalaGlavna urednica Nacionala Sina Karli na sinoćnjem je otvaranju izložbe fotografija "Boje života - Ivo Pukanić, in memoriam", u zagrebačkom muzeju Mimara, održala govor u kojem je još jednom ukazala na okolnosti koje su dovele do tragične pogibije osnivača Nacionala. Sina Karli spomenula je optužnicu protiv počinitelja i naručioca Pukanićeva ubojstva, ali je naglasila da za njegovu smrt nisu samo oni krivi.

Tekst govora Sine Karli prenosimo u cijelosti.

"Lijepo je da smo se okupili u tako velikom broju da bismo odali počast našem prijatelju i kolegi Pukiju u povodu godišnjice užasnog događaja - njegovog brutalnog ubojstva.

Taj bahati čin nasilja koji su pomno i nesmetano pripremili i izveli okorjeli zločinci pred našom zgradom u Vlaškoj u srcu Zagreba - sve nas je prije godinu dana šokirao i zgrozio i u životima sviju nas koji smo ga poštivali i voljeli ostavio veliki gubitak i prazninu. Dok smo sve ove mjesece tuge ulagali silni trud da nastavimo raditi naše novine kao da se užas nije dogodio, nadali smo se, a nadamo se i dalje da će svi oni koji su dali nalog za ubojstvo biti otkriveni i kažnjeni.

Pisanjem i javnim djelovanjem pomogli ubojicama

Jučer je objavljena optužnica protiv počinitelja Pukijeva ubojstva u kojoj piše da je on ubijen zbog svojeg novinarskog rada, da bi ga se onemogućilo u javnom iznošenju njegovih novinarskih saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa i njihovoj međusobnoj povezanosti. Ubili su ga jer je tako hrabro obavljao svoju dužnost, ali za njegovu smrt nisu krivi samo oni koji su naručili i izvršili njegovo ubojstvo nego i oni u Hrvatskoj koji su odbili da ga zaštite iako im je to bila dužnost, ali i oni koji su svojim pisanjem i javnim djelovanjem uvelike pomogli ubojicama da izvrše svoj zločinački naum.

Mi njegovi kolege u NCL Media Grupi željeli smo obilježiti ovu godišnjicu na primjeren način pa smo mislili da je najbolje da to učinimo tako da otkrijemo još jednu od Pukijevih aktivnosti o kojoj se manje zna. Svi znaju što je napravio kao novinar, urednik, novinski izdavač; no uvijek se spominjala činjenica da je u novinarstvo ušao kao fotoreporter. Ipak malo je tko znao koliko je vrstan fotograf bio. Zato smo ovom izložbom upravo to htjeli pokazati te otkriti javnosti to njegovo umijeće.

Uvijek s kamerom u džepu

Puki je sa sobom uvijek nosio fotoaparat - iako godinama više nije išao na fotografske zadatke, u džepu ili u svojoj torbi uvijek je nosio tzv. idiot kameru i vadio je - što će se mnogi ovdje sjetiti - u formalnim i neformalnim situacijama. Napravio je tako tisuće fotografija.

Mi smo ovdje odabrali njih sedamdesetak koje s jedne strane pokazuju da je on bio majstor fotografije, a s druge strane govore o širini njegovih novinarskih interesa. Jer tu ima fotografija glumaca, sportaša, predsjednika, političara, ali i jednog generala u bijegu pred haškim sudom kojega je upravo Puki uspio pronaći, intervjuirati i fotografirati.

Važno nam je stoga da ova izložba ne bude samo hommage Pukiju na godišnjicu njegove smrti, nego da bude poticaj da Ivo Pukanić nađe mjesto u povijesti suvremene hrvatske fotografije jer je i to zavrijedio."

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika