28.10.2009. / 19:27

Autor: Hina

OLAF istraživo belgijsku tvrtku: Hrvatska nije dio šećernog karusela

"Niti hrvatska šećerna mafija postoji niti je nekog prevarila, a ni Hrvatska, njena administracija i tvrtke nisu pod istragom OLAF-a", tvrdi glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić

OLAF istržuje belgijsku tvrtku zbog fiktivnog izvoza tekućeg šećera u RusijuOLAF istržuje belgijsku tvrtku zbog fiktivnog izvoza tekućeg šećera u RusijuHrvatske tvrtke nisu u središtu istrage sumnjivih poslova belgijskog proizvođača šećera Beneo-Orafati, priopćio je Ured Europske komisije za borbu protiv prevara (OLAF). Dodali su da su hrvatske carinske službe vrlo dobro surađivale u istrazi. Belgijska tvrtka Beneo-Orafati pod istragom je jer je navodno fiktivno izvozio tekući šećer u Rusiju, zaobilazno preko Hrvatske.

Nekoliko desetaka kamiona s po 22 tone tekućeg šećera išlo je preko Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, do Hrvatske, a zatim su ti kamioni tajno vraćeni u Belgiju, piše New York Times. Cijeli manevar izvodio se kako bi se od Europske unije naplatile subvencije za izvoz šećera. Naime, Europska unija ne subvencionira izvor šećera u Hrvatsku, ali subvencionira izvoz u Rusiju.

U OLAF-u su pojasnili i kako je istraga o izvozu šećera kao tzv. procesuirane hrane bila dio velikih i složenih slučajeva koji su bili aktivni prije nekoliko godina. Radilo se o planu iskorištavanja prava na bescarinski uvoz šećera u EU iz Hrvatske. Umjesto šećera proizvedenog na zapadnom Balkanu, šećerna trska sa svjetskog tržišta, uglavnom iz Brazila, miješana je sa šećernom repom iz RH i zatim izvožena u EU.

Na taj način izbjegnuto je plaćanje carine. Naime, za izvoz šećera u EU plaća se carina od 419 eura po toni, dok se za procesuiranu hranu carina ne plaća. Proračun EU-a oštećen je za milijun eura, od čega je već vraćeno oko 700.000 eura. Dvoje hrvatskih građana osuđeno je na sudu u Trstu zbog uključenosti u taj slučaj.

"Niti hrvatska šećerna mafija postoji niti je nekog prevarila, a ni Hrvatska, njena administracija i tvrtke nisu pod istragom OLAF-a", tvrdi glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Dodao je da je to što su neke hrvatske tvrtke izvozile tzv. procesuiranu hranu potpuno legalna stvar.

Vezane vijesti

Znanstvenici: I prirodnim sokovima unose se kalorije

Znanstvenici: I prirodnim sokovima unose se kalorije

Ljudi podcjenjuju količinu šećera u pićima koje se smatra zdravima poput prirodnih sokova i napitaka od pasiranog voća, upozoravaju škotski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika