29.10.2009. / 12:37

Autor: Hina

Grupa Končar ostvarila 89,6 milijuna kuna dobiti

Dobre rezultate ostvarila su pretežno izvozno orijentirana društva iz poslovnog područja Energetike i transporta, a do značajnog pada prihoda od prodaje došlo je na dijelu kućanskog programa i programa rasklopne opreme

Darinko BagoDarinko BagoGrupa Končar ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine dobit nakon oporezivanja u iznosu od 89,6 milijuna kuna, u čemu manjinskim udjelima pripada 21,1 milijuna kuna, a dobit matice iznosi 68,5 milijuna kuna i veća je za 7 posto od plana za 2009. i 11,9 posto od ostvarenja u istom razdoblju prethodne godine, podaci su iz financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni konsolidirani prihodi Grupe ostvareni su u iznosu od 2,18 milijardi kuna, a ukupni rashodi iznose 2,08 milijardi kuna.

U prvih devet mjeseci ugovoreno je 1,55 milijardi kuna novih poslova

Od ukupno 21 društava koja djeluju unutar Grupe Končar, 15 društava je iskazalo pozitivan financijski rezultat, dok je šest društava poslovalo s gubitkom i to u ukupnom iznosu od 23,1 milijun kuna.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 1,99 milijardi kuna, pri čemu je na domaćem tržištu ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 1,07 milijardi kuna, a u izvozu 916,2 milijun kuna. Udio izvoza u ukupnoj prodaji proizvoda i usluga iznosi 46 posto.

U prihodima od prodaje poslovno područje Energetika i transport sudjeluje sa 85,5 posto, Trgovina sa 6,7 posto, Industrija sa 3,4 posto te Posebne djelatnosti s 4,4 posto.

Unatoč relativno dobrim rezultatima poslovanja ostvarenim za devet mjeseci ove godine efekti gospodarske recesije vidljivi su već duže vrijeme i to prije svega kroz smanjenje (ozbiljno usporavanje) investicija, odlaganja na neutvrđeni rok dogovorenih poslova te problema u naplati potraživanja, napominju u tvrtki.

Dobre rezultate ostvarila su pretežno izvozno orijentirana društva iz poslovnog područja Energetike i transporta, a do značajnog pada prihoda od prodaje došlo je na dijelu kućanskog programa i programa rasklopne opreme.

Zbog duljeg ciklusa pripreme, ugovaranja poslova i proizvodnje u većem dijelu ovisnih društava Grupe Končar očekuje se da će se negativni efekti financijske i ekonomske krize odraziti na poslovanje u narednoj godini, ističu u tvrtki.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika