29.10.2009. / 13:26

Autor: Hina

Slovenski nacionalisti: Hrvati nas ucjenjuju, slabašni Pahor to dopušta

Komercijalna televizijska postaja POP-TV navodi da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova odbilo komentirati događaje u srijedu u Zagrebu, rekavši da nije običaj da se komentiraju pitanja koja predstavljaju unutarnju stvar susjedne države

Premijer Slovenije Borut Pahor i hrvatska kolegica Jadranka KosorPremijer Slovenije Borut Pahor i hrvatska kolegica Jadranka KosorSlovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odbilo komentirati izostanak potpore SDP-a predsjednici vlade Jadranki Kosor u nastojanju oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, dok su slovenske oporbene stranke poručile kako ne pristaju na rješenje graničnog spora bez teritorijalnog izlaza Slovenije na otvoreno more.

"Sad je očito da Hrvatska želi čvrsta jamstva kako Slovenija preko arbitražnog sporazuma ne bi dobila teritorijalni dodir s otvorenim morem, pa je očito da premijer Pahor sa svojim tvrdnjama da je teritorijalni kontakt nacrtom sporazuma zajamčen obmanjuje slovensku javnost", navela je u priopćenju za javnost Slovenska pučka stranka (SLS), pozivajući Pahora da prekine svoja nastojanja da se potpiše sporazum o arbitraži.

Hrvatska zapravo želi da Slovenija izgubi kontakt s otvorenim morem koji je za nju od velike gospodarske i strateško-političke važnosti, te da prestane biti pomorska država", ustvrdila je u priopćenju Slovenska pučka stranka. Stranka je ponovila svoje ranije tvrdnje kako je Pahor pristankom na arbitražu o "nesporno slovenskoj zemlji i kopnu" kršio slovenske zakone i ustav.

U sličnom tonu, ali još žešćom i za tu stranku uobičajenom retorikom na neuspjeh usklađivanja arbitražnog nacrta među hrvatskim parlamentarnim strankama reagirala je i Slovenska nacionalna stranka (SNS) koju vodi Zmago Jelinčič.

"Hrvatska reakcija na sporazum očekivana je, jer u njemu ne vide mnogo dobroga. Hrvati uz pomoć švedskog predsjedništva EU-a pokušavaju na europskoj razini poništiti sve točke u sporazumu koje bi mogle nešto dobro donijeti Sloveniji. Hrvati se zato osjećaju jakima i pokušavaju nas ucijeniti, a naš slabašni premijer na sve to pristaje", rekao je Jelinčič u četvrtak slovenskim medijima.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV navodi da je slovensko ministarstvo vanjskih poslova odbilo komentirati događaje u srijedu u Zagrebu, rekavši da nije običaj da se komentiraju pitanja koja predstavljaju unutarnju stvar susjedne države.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika