29.10.2009. / 14:00

Autor: Hina

Sutlić sam protiv svih: HND i SNH će dati punu zaštitu novinarima HTV-a

Kolegama novinarima danas je potporu došlo dati pedesetak novinara, predstavnici vladinih udruga, a među ostalima i SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) na današnjoj je konferenciji za novinare najavio punu potporu i zaštitu četvero novinara HTV-a protiv kojih je pokrenut postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, zbog toga što su medijima potvrdili da je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nazvao novinarku Ivanu Dragičević Veličković "četničkom kurvetinom".

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je kako je postupak iz osobne osvete, protiv Maje Sever, Lele Knežević, Sanje Mikleušević Pavić i Roberta Zubera, pokrenuo glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić nastojeći skrenuti pozornost sa sebe, kako javnost više ne bi razgovarala upravo o njegovoj smjeni zbog afera u koje se upleo.

Po mišljenju odvjetnika Čede Prodanovića, cijeli je postupak pokrenut s tendencijom da se daju izvanredni otkazi četvero novinara, no nakon burne reakcije javnosti, sada traže "časni" uzmak.

Osvrćući se na niz pravnih propusta, Prodanović je rekao kako su od Pravne službe tražili da im se, prije očitovanja, dade na uvid prijava po kojoj se postupa, no nisu je do danas dobili.

Obzirom da se u javnosti pojavljuju nedoumice zašto su novinari izišli u javnost tek nakon godinu i pol dana, Prodanović je pojasnio kako su oni tijekom tog perioda sa svime upoznali četiri sebi nadređene osobe koje su to i potvrdile - Veljko Jančić, Nikola Kristić, Velimir Đuretić i Zdenko Duka. Peta osoba koja je kao nadređena bila sa svime upoznata, ali to sada ne želi potvrditi, je ravnatelj HTV-a Blago Markota, tvrdi Prodanović.

Koordinacija sindikata na HTV-u jednoglasno se protivi otkazima, te traže da se postupak obustavi, a novinari nastave raditi na svojim dosadašnjim mjestima, rekla je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.

O cijelom slučaju, kako je rečeno, izviješćen je i Odbor za ljudska prava te Europska federacija novinara.

Kolegama novinarima danas je potporu došlo dati pedesetak novinara, predstavnici vladinih udruga, a među ostalima i SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika