29.10.2009. / 15:14

Autor: Hina

Slovenski izbor: Umjesto dogradnje nuklearke, moderniziraju termoelektranu

Gradnja vrijedna 1,1 milijardu eura mogla bi smanjiti mogućnost gradnje drugog bloka nuklearne elektrane Krško, koja je također dio strategijskih projekata slovenske države na području energetike

Slovenci su dogradnju NEK-a stavili na čekanjeSlovenci su dogradnju NEK-a stavili na čekanjeSlovenija će do 2014. izvršiti modernizaciju velike termocentrale Šoštanj, koja je bitna za energetsku sigurnost zemlje, dajući joj prednost pred planiranom gradnjom novog nuklearnog bloka u Krškom iako predstavlja opterećenje zbog stakleničkih plinova.

"Nisam sretan zbog te investicije, ali treba reći da će gradnja šestog bloka termocentrale u Šoštanju omogućiti dovoljnu opskrbu energijom", rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon redovite sjednice vlade ministar za okoliš i prostor Karl Erjavec.

Gradnja vrijedna 1,1 milijardu eura mogla bi smanjiti mogućnost gradnje drugog bloka nuklearne elektrane Krško, koja je također dio strategijskih projekata slovenske države na području energetike.

"Gradnja novog bloka termocentrale u Šoštanju prijelazno je rješenje, ali će ispust stakleničkih plinova njome biti smanjen za 30 posto. S druge strane, jasno je da nije riječ o obnovljivom izvoru energije, kako je to slučaj s hidrocentralama", rekao je Erjavec.

Prema njegovim riječima, termocentrale su u postojećoj situaciji u Sloveniji siguran izvor energije i omogućuju energetsku samodostatnost na srednji rok.

Što se tiče gradnje drugog bloka nuklearke Krško, Erjavec je podsjetio da je to osim s velikim ulaganjima povezano s "globalnim problemom" zbrinjavanja nuklearnog otpada koji u svijetu još nije riješen.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika