29.10.2009. / 16:29

Autor: Martina Čizmić

Hrvatska arbitražom pristaje na načelo pravičnosti i 'vezu' s otvorenim morem

Ono što je posebno zanimljivo je da svi rokovi koji su navedeni u Sporazumu, među kojima je rok od 12 mjeseci za podnošenje podneska Arbitražnom sudu, provođenje presude u roku od šest mjeseci i ostalo, kreće teći tek nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju Europskoj uniji

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorHrvatski mediji objavili su Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije. Sporazum o kojem se ovih dana puno priča, u sebi sadrži neke zanimljive konstatacije.

Prije svega treba istaknuti da su objavljene engleska i hrvatska verzija, ali se prijevod na hrvatski ponešto razlikuje od engleske verzije, odnosno termini koji se koriste u engleskoj verziji mogu biti različito tumačeni u hrvatskoj.

Najvažniji dio, oko kojeg se i najviše spore dvije strane tiče se slovenskog zahtjeva o izlasku na otvoreno more. U Sporazumu stoji kako će 'Arbitražni sud utvrditi tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije, 'vezu' Slovenije prema otvorenom moru te režim za korištenje relevantnih morskih područja'.

Međutim u engleskoj verziji umjesto riječi 'veza', stoji izraz 'junction' koji zapravo označava dodir ili mjesto križanja. Stoga nije ni čudo da se SDP protivi potpisivanju takvog sporazuma. Pogotovo, jer hrvatski izraz 'veza' nema istu jačinu kao engleski 'junction'.

Također, navodi se kako su obje su države dužne specificirati pojedinosti predmeta spora u roku od mjesec dana. A ako to ne učine, Arbitražni sud će koristiti ranije uložene podneske stranaka za utvrđivanje točnog opsega spora na kopnu i moru.

Zanimljivo je kako se u Sporazumu navodi da će se primjenivati pravila i načela međunarodnog prava, ali i međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa. Tu je vidljiv ustupak slovenskoj strani koja se cijelo vrijeme poziva na načelo pravičnosti u određivanju granice.

Ono što je posebno zanimljivo je da svi rokovi koji su navedeni u Sporazumu, među kojima je rok od 12 mjeseci za podnošenje podneska Arbitražnom sudu, provođenje presude u roku od šest mjeseci i ostalo, kreće teći tek nakon što Hrvatska potpiše Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

Znači li to da se granično pitanje neće početi rješavati prije Hrvatskog ulaska u EU ili ne, nije previše jasno. Zna se samo da će se postupak voditi u tajnosti, na engleskom jeziku, u Bruxellesu te da ni jedna ni druga strana neće smjeti davati izjave ili pokretati druge postupke koji bi mogli ugroziti rad suda.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 29.10.09. 17:06

žalosno


registracija
10/10/09

Vladi1204, 29.10.09. 17:46

Nigdje u sporazumu ne pise da je nesto dano, a naglaseno je da ovaj sporazum ne otvara izlaz na otvoreno more. Treba citati sporazum koji je dostupan u Vecernjem Listu i onda pricati, a ne bez veze.


registracija
22/7/09

bm0112, 29.10.09. 17:48

Kad uđemo u uniju treba raditi kao danas Poljaci,Ćesi


registracija
27/8/09

Lujo1, 29.10.09. 19:16

Akademiče Rudolf molim i preklinjem odredi termin i mjesto demonstracija kojima bi narod pokazao ovim izdajnicima da se ne slaže sa izdajom!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika