29.10.2009. / 17:04

Autor: Hina

Kosor dobila potporu čelnika EPP-a za završetak pregovora sa Slovenijom

"Drago mi je da je javno ovaj sporazum podržao i predsjednik Mesić. Drago mi je što je predsjednik prepoznao da je to sporazum koji pruža okvir za rješavanje toga problema i što je najvažnije, da se taj problem odvoji od pristupnih pregovora", rekla je Kosor

Jadranka KosorJadranka KosorHrvatska premijerka Jadranka Kosor dobila je u Bruxellesu potporu europskih čelnika iz redova Europske pučke stranke kojima je izložila "kratki plan puta" u pregovorima sa Slovenijom uz nadu da će sporazum o arbitraži biti potpisan sljedeći tjedan.

Kosor je na summitu EPP-a sudjelovala prvi put od preuzimanja dužnosti predsjednice vlade i stranke.

"Mojim kolegama iz EPP-a bilo je drago podijeliti optimizam sa mnom. Na početku summita europskih pučana bila sam predstavljena kao nova premijerka i predsjednica stranke. Uistinu sam se osjećala u prijateljskom društvu i dobro sam prihvaćena. Molili su me da ih ukratko izvijestim oko onoga što radim u Hrvatskoj, ali i oko pregovora sa Slovenijom. Izložila sam ovaj kratki plan puta s nadom da ćemo sporazum potpisati sljedeći tjedan. Dobila sam potporu u smislu 'hrabro naprijed' od svih kolega u EPP-u", rekla je Kosor nakon završetka summita EPP-a na kojem se okupilo desetak premijera ili predsjednika zemalja članica EU-a, među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel i švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Summit je bio prigoda i za nekoliko bilateralnih razgovora. "To su bili kratki razgovori, među ostalim i s Janezom Janšom", vođom slovenske oporbe, rekla je premijerka.

Ona je izrazila zadovoljstvo potporom predsjednika Stipe Mesića prijedlogu arbitražnog sporazuma, koji bi sljedeći tjedan trebao biti potpisan u nazočnosti švedskog premijera Reinfeldta, ako dobije potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Drago mi je da je javno ovaj sporazum podržao i predsjednik Mesić. Drago mi je što je predsjednik prepoznao da je to sporazum koji pruža okvir za rješavanje toga problema i što je najvažnije, da se taj problem odvoji od pristupnih pregovora", rekla je Kosor.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozdravio je napredak u hrvatsko-slovenskim pregovorima o rješavanju graničnog pitanja, ponovivši da Hrvatsku želi u vidjeti u Europskoj uniji 2011. godine.

"Obaviješten sam da stvari napreduju i jako sam sretan zbog te dobre vijesti. Nadam se da će Hrvatska i Slovenija moći potpisati politički dogovor i da će to otvoriti put za glatko odvijanje hrvatskih pristupnih pregovora. Puno sam puta rekao da bih želio da Hrvatska uđe u EU 2011. godine", rekao je Frattini nakon završetka summita čelnika Europske pučke stranke.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 29.10.09. 19:17

Akademiče Rudolf molim i preklinjem odredi termin i mjesto demonstracija kojima bi narod pokazao ovim izdajnicima da se ne slaže sa izdajom!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika