29.10.2009. / 17:14

Autor: Andrea Belin

Saznajte iza kojih se navika kriju psihološki problemi

Često dodirivanje kose, grickanje noktiju, provjeravanje jesu li zaključana vrata ili ugašen štednjak, ukazuju na ozbiljne psihološke probleme...

Pretjerano čišćenje također nije dobroPretjerano čišćenje također nije dobroNesvjesno dodirivanje kose, pretjerana urednost, često provjeravanje štednjaka naizgled su bezazlene i simpatične navike, ali u nekim slučajevima prikrivaju psihološke ili emocionalne probleme. Ukoliko ste se prepoznali u jednoj od navedenih radnji, vrijeme je da se suočite s problemom i počnete ga što prije rješavati!

Dodirivanje kose
Često dodirivanje kose s jedne strane djeluje simpatično, međutim iza takvih navika često se krije pretjerana nervoza. Na ovaj način, stresa ćete se riješiti samo privremeno. Dugoročno rješenje postići ćete sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću.

Pretjerana urednost
Pretjerana želja za urednošću i disciplinom također djeluje negativno na zdravlje. Ukoliko i vi inzistirate da stvari uvijek moraju biti ostavljene na istom mjestu, znači da s vama nešto nije u redu. Vjerujemo da vašim bližnjima takve naredbe smetaju i zbog toga ste često u konfliktima s članovima obitelji. Vrijeme je da nešto poduzmete po tom pitanju. Za početak nakon skidanja, odjeću nemojte spremati u ormar.

Prečesto provjeravanje kućanskih aparata
Sasvim je normalno s vremena na vrijeme provjeriti je li sve isključeno kada napuštate stan, ali ako u tome pretjerujete, s vama nešto uistinu nije u redu. Potreban vam je predah, odnosno opuštanje jer ste nesigurnost u sebe doveli do vrhunca. Dakle, u slobodno vrijeme čitajte, rekreirajte se ili povremeno otiđite na masažu.

Torba prenatrpana nepotrebnim stvarima
Ako se u vašoj torbi, pored nužnih stvari, nalazi i hrpa nepotrebnih sitnica koje rijetko kada koristite, znači da osjećate nesigurnost i da vam je potrebna nečija zaštita. Što prije nabavite manju torbu i u nju stavite samo neophodne predmete.

Odgađanje poslova
Ukoliko vam se zna dogoditi da započinjete milijun stvari, a ništa ne privedete kraju, primjerice, krenete na tečaj stranog jezika pa odustanete, uplatite teretanu i odete samo nekoliko puta, znači da ste i vi nesigurni u sebe. Bojite se da nećete ispuniti vlastita očekivanja. Ne trebamo vam niti reći da se sljedeći put prihvatite jedne aktivnosti i pokušajte ju završiti do kraja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika