30.10.2009. / 07:49

Autor: Hina

Obamina velika bitka: U Kongresu predstavljen zakon o reformi zdravstva

Konačno prihvaćanje usklađene verzije zakona o reformi zdravstva u oba kongresna doma još prati velika neizvjesnost, a rovovska bitka dvaju podijeljenih tabora daleko je od završetka.

Foto: ReutersFoto: ReutersDramatična bitka za reformu američkog zdravstva u četvrtak je ušla u novu fazu predstavljanjem prijedloga zakona Predstavničkog doma Kongresa koji sadrži protuslovnu mogućnost javnoga zdravstvenog osiguranja, rješenje kojem se odlučno opiru moćna industrija osiguranja i konzervativna oporba.

Prijedlog zakona na gotovo 2000 stranica spoj je triju različitih inačica koje su prihvatili odbori Doma, i koje reformski trošak procjenjuje na 894 milijarde dolara u 10 godina uz proširenje zdravstvenog osiguranja na još 36 milijuna građana, po riječima predsjednice toga doma Nancy Pelosi.

Zakonski je prijedlog predstavljen na stubištu Capitola, mjestu gdje se održavaju predsjedničke inauguracije, uz izlaganja demokratskih čelnika Doma i nekolicinu običnih građana koji su govorili o vlastitim neugodnim iskustvima s američkim, profitno orijentiranim, zdravstvom.

U SAD je bez zdravstvenog osiguranja 47 milijuna građana ili gotovo svaki šesti, a troškovi operacija i bolničkog liječenja uzrok su 60 posto osobnih stečajeva u zemlji.

Pelosi je kazala da novi zakon jamči proširenje zdravstvenog osiguranja na 96 posto Amerikanaca, po analizi nestranačkog Kongresnog ureda za proračun (CBO).

Zakon predviđa državne subvencije za osiguranje najsiromašnijih građana i stvaranje burza zdravstvenog osiguranja, koje će olakšati malim poduzetnicima, obiteljima ili pojedincima da pregovaraju o povoljnijim uvjetima osiguranja, poput velikih tvrtaka ili sindikata.

Zakon bi također ograničio godišnje dodatne troškove, koje građani sami podmiruju, te spriječio osiguravateljske kuće da odbijaju pokrivanje troškova zbog tzv. prethodnih uvjeta.

Reforma bi se financirala tako da se povećaju porezi na najbogatije Amerikance te smanje troškovi za državne zdravstvene programe za starije, hendikepirane i siromašne osobe Medicare i Medicaid.

Pojedincima s godišnjim prihodima iznad 500.000 dolara te obiteljima koje zarađuju više od milijun dolara povećat će se porez na prihode 5,4 posto, a troškovi Medicarea bi se smanjivali za 1,3 posto na godinu.

"Danas postavljamo temelje svjetlije budućnosti za naraštaje koji dolaze i ispunjavamo obećanje da ćemo omogućiti kvalitetniju i pristupačniju zdravstvenu skrb za sve Amerikance", kazala je Pelosi na Capitol Hillu.

"Za Amerikance koji se bore s troškovima zdravstvene skrbi, to je hitno potreban zakon. To je ideja za koju je vrijeme došlo", rekao je čelnik demokratske većine u Predstavničkom domu Steny Hoyer.

Predsjednik Barack Obama odao je priznanje demokratima u Predstavničkom domu za "snažan konsenzus koji je povijesni korak naprijed".

Republikanci su odbacili zakon, koji će, drže, donijeti samo niz povećanja poreza i nove propise koji će povećati troškove zdravstva i uništiti privatna osiguranja. "To je zapravo državno preuzimanje zdravstvene skrbi u Americi", izjavio je republikanski kongresnik Mike Pence iz Indiane.

Prijedlog zakona Predstavničkog doma, o kojem bi se idući tjedan trebalo raspravljati, razlikuje se od prijedloga koji se izrađuje u Senatu.

Najnoviji senatski prijedlog, koji zagovara čelnik demokratske većine Harry Reid, omogućuje javno zdravstveno osiguranje, ali tako da savezne države same odluče žele li to prihvatiti. Također predviđa osnivanje neprofitnih zdravstvenih zadruga, kakvih nema u prijedlogu Doma.

U Senatu koji ima 100 članova većinski demokrati još nisu osigurali 60 glasova za zakon o reformi zdravstva, koliko im treba da bi spriječili opstruiranje zakona beskonačnom raspravom.

Javnoj opciji protive se neki demokratski senatori, a jedini republikanac koji je na odboru za financije podupro zakon, senatorica Olympia Snowe, kazala je da neće glasovati za zakon s javnom opcijom. Industrija osiguranja angažirala je oko 900 lobističkih tvrtaka u kampanji protivljenja reformi koje, po pisanju američkog tiska, "zasipaju" kongresnike, posebno senatore, prilozima za predizbornu kampanju, važnim za njihov uspjeh na kongresnim izborima 2010.

Konačno prihvaćanje usklađene verzije zakona o reformi zdravstva u oba kongresna doma još prati velika neizvjesnost, a rovovska bitka dvaju podijeljenih tabora daleko je od završetka.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 30.10.09. 08:25

Istina je grozna sa tim nesretnim zdravstvenim osiguranjem. Ako nekoga hoces prokleti, dovoljno ti je kazati - dabogda se razbolio u Americi. I ne treba mu gore kletve. Uzdam se u Obamu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika