09.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GOSPODARSTVO

HRVATSKA I DALJE SAMO PROMATRAČ CEFTA-e

HRVATSKA I DALJE SAMO PROMATRAČ CEFTA-e

U Bratislavi će se 13. i 14. rujna održati deveti po redu summit šefova vlada zemalja potpisnica Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) na kojem će Hrvatska ponovo sudjelovati kao promatrač. Iako su ranije najave govorile da bi Hrvatska u CEFTA-u trebala ući do ljeta, još nisu ispunjeni svi uvjeti za ulazak. Naime, riječ je o liberalizaciji trgovine sa svim zemljama članicama a to su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Rumunjska i Bugarska.
Ono što je najtragičnije za Hrvatsku jest da će većina od sadašnjih sedam zemalja članica CETFA-e 2004. godine postati novim članicama Europske zajednice, tako da Hrvatska koja se nakon višegodišnjeg nastojanja tek nada postati članicom CEFTA-e koncem ove godine, zapravo i neće imati neke posebne koristi od ulaska u organizaciju jer će najzanimljivije države iz nje izaći.
Inače, glavne teme predstojećeg summita biti će funkcioniranje ovog tranzicijskog trgovinskog bloka te proširenje EU na europski istok i jug. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će potpredsjednik Vlade Slavko Linić a ne premijer Ivica Račan kako je bilo najavljivano.

Vezane vijesti

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Ulazak u EU donosi probleme sa zemljama CEFTA-e?

Voditelj izaslanstva Europske unije Paul Vandoren i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić na današnjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika