30.10.2009. / 14:52

Autor: Hina

Stručnjaci upozoravaju: Somalija bi mogla postati nova bojišnica džihada

Za posjeta Londonu ovaj tjedan somalski premijer Omar Abdirašid Šarmarke izjavio da je njegova domovina postala "utočište" džihadista koji se "obučavaju" u Somaliji koja im je "idealno područje za pregrupiranje i preraspoređivanje"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSve je više pokazatelja da bi Somalija mogla postati nova bojišnica islamista u njihovu svjetskom džihadu, drže stručnjaci koji s druge strane podsjećaju da se 90-ih godina zbog posvemašnje anarhije u toj državi Al-Kaida nije uspjela trajno nastaniti.

"Utjecaj Al-Kaide jača u Somaliji" i ona bi uskoro mogla postati "novi Afganistan", upozorio je krajem rujna povjerenik Europske komisije za razvoj Karel de Gucht.

Za posjeta Londonu ovaj tjedan somalski premijer Omar Abdirašid Šarmarke izjavio da je njegova domovina postala "utočište" džihadista koji se "obučavaju" u Somaliji koja im je "idealno područje za pregrupiranje i preraspoređivanje".

Utjecaj Al-Kaide nedvojbeno raste u Somaliji, a postoji opasnost da se sukob u toj zemlji internacionalizira, ocjenjuje australski Institut za stratešku politiku (ASPI) i navodi da su se "šebabi", islamistički pobunjenici protiv prijelazne središnje vlade pobunjenici, pozivali na šeika Osamu bin Ladena.

Šebabi se u ratu protiv središnje vlasti koriste samoubilačkim napadima i drugim metodama koje su testirane u Iraku.

Sam Bin Laden je od početka 2009., posvetio tri poruke Somaliji i poručio da želi tu afričku državu učiniti novim bojištem protiv Zapada.

Al-Kaida, međutim, nije uspjela učvrstiti se u Somaliji 1993. i 1994., niti privoljeti lokalne islamiste da se bore protiv UN-ovih snaga raspoređenih u toj zemlji.

U posebnu izvješću o Somaliji Centar za borbu protiv terorizma američke vojne akademije West Point ocjenjuje da je Al-Kaida naišla na jednake zapreke s kojima se suočavaju zapadne organizacije, a to su posvemašnja anarhija i kaos.

Somalija je tranzitno utočište Al-Kaidi koja zbog "izoliranosti i surovosti te zemlje" ne može u njoj stvoriti sigurnu bazu, piše West Point te upozorava da suvremena Somalija nema vladu, ali ima mnogobrojne lokalne moćnike i tradicionalne klanove koji međusobno ratuju.

Nadalje, u Somaliji se tradicionalno prakticirao umjereni islamizam s jakim utjecajem sufizma i stoga je lokalnoj kulturi stran vahabizam, uvezen s Arapskog poluotoka, a koji su prihvatile milicije šebab.

Međutim, veliko iseljavanje somalskog stanovništva zbog sukoba, ubrzana urbanizacija i 18 godina dug građanski rat, mogli bi srušiti te tradicionalne brane radikalizmu i somalsko društvo učiniti prijemčivijim na gorljivu retoriku Al-Kaide, zaključuje američki centar.

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika