30.10.2009. / 16:49

Autor: Nacionalova redakcija

Za Europu Polančecova ostavka je početak raskola u HDZ-u

"Na prošlotjednu kriznom sastanku HDZ-a 'utjecajni ljudi' stranke demonstrativno su stali iza Polančeca", piše APA

Damir PolančecDamir PolančecGotovo sve velike svjetske novinske agencije izvijestile su danas o povlačenju potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca, ocijenivši da bi njegova ostavka mogla biti uvod u ozbiljne podjele u vladajućoj stranci.

U izvještajima se podrobno opisuju okolnosti koje su dovele do Polančecove ostavke, a posebno se naglašava dramatična sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je bivši premijer Ivo Sanader zdušno branio ministra osumnjičenog da je bio mozak operacije u aferi Podravka.

"Ostavka hrvatskog ministra gospodarstva i potpredsjednika vlade Damira Polančeca nije nikakvo iznenađenje. Polančec je već tjednima pod pritiskom zbog financijskih malverzacija u hrvatskom prehrambenom koncernu Podravci", piše austrijska APA. "Protiv njega vodi se istraga. Afera sada prijeti i da izazove podjelu u vladajućoj stranci", ističe APA.

"Kosor se željela odreći svog zamjenika, ali su se tome usprotivile utjecajne HDZ-ove veličine, a izbila je i žestoka prepirka s bivšim premijerom Ivom Sanaderom", opisuje APA stanje prije Polančecove ostavke. U aferi "Podravka" navodno je, kako navodi APA, pronevjereno 250 milijuna kuna korporacijskog novca.

"Na prošlotjednu kriznom sastanku HDZ-a 'utjecajni ljudi' stranke demonstrativno su stali iza Polančeca", piše APA. Ali, "promatrači su upozorili HDZ da ne zabašuruje aferu 'Podravka'. Napokon, za samo nekoliko tjedana održavaju se predsjednički izbori, na kojima bi vladajuća stranka zbog optužaba za korupciju mogla doživjeti poraz", iznosi austrijska agencija.

Agencije također izdvajaju izjave sama Polančeca kako se smatra žrtvom medijskih optužaba i da ne želi naštetiti vladi niti se skrivati iza saborskog imuniteta.

Reuters prenosi Polančecove riječi da je žrtva atmosfere linča, optužaba i presuda u medijima i da se neće skrivati iza imuniteta saborskog zastupnika, već želi da se otkrije puna istina.

Britanska agencija opisuje aferu s "Podravkom" i piše da Polančec odlazi jedva četiri mjeseca otkako je premijer Ivo Sanader neočekivano napustio vladu, a njegov posao preuzela Jadranka Kosor.

"Otkako je ona preuzela dužnost, policija i istražitelji pokrenuli su nekoliko istraga o korupciji", piše Reuters i dodaje da je podignuta optužnica protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića zbog afere u kupnji kamiona 2004.

Agencije navode i da je saborska oporba zatražila izglasavanje nepovjerenja Polančecu.

"Koalicijski partneri premijerke Kosor tražili su njegovu ostavku kako bi izbjegli moguću neugodnu raspravu", piše agencija dpa. Njemačka agencija prenosi Polančecove riječi da želi "istinu i pravdu", da odbacuje krivnju i optužuje javnost za "linč" protiv njega.

Francuska agencija AFP izvijestila je kako je Polančec u obrazloženju ostavke naveo da "ne želi naštetiti vladi". AFP piše o uhićenju četvorice vodećih upravitelja "Podravke" zbog navodne pronevjere i korupcije u toj najvećoj hrvatskoj prehrambenoj tvrtki.

"Borba protiv korupcije jedan je od glavnih kriterija koje Hrvatska mora ispuniti u svojim zadaćama za pristup Europskoj uniji u koju želi ući 2011.", piše AFP.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 30.10.09. 20:07

daje provedena LUSTRACIJA ovo nam se ne bih dogadalo,niti bi Stipe potkapa temelje drzave


registracija
4/1/09

miroljubiv, 30.10.09. 20:57

Ne bi se lopovi toliko dugo držali na vlasti,i oni koji čekaju na svoje fotelje! da ih isto takav lopovski mentalitet ljudi stalno ISTIH ne bira na izborima.kad će doći mladi nekorumpirani ljudi,koji vam mogu gledati u lice bez nakaradnosti?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 30.10.09. 21:41

tovare62..... da je provedena LUSTRACIJA onda bi tovari poput Tebe čučali na čučavcu u nekom od hrvatskih rešta. Da si pročital tekst, onda bi morti sfatil da nije riječ o nikakvom Stipi nego o Polančecu i Hadezeu.


registracija
27/7/09

columbo, 30.10.09. 22:31

Jadna Hrvatska sto te uneredi HDZ i toboznji domoljubi...
No, dobro je da te brane tovari.


registracija
30/9/09

davor12345, 31.10.09. 08:47

E tovare62, svaka ti je na mistu!

Sad Polančec ne vaja, a kad je zabija oni gol ka iz topa kad je Ćiro sastavija Momčad, bija je super! Kako to more bit, nikad vaja a nikad ne vaja??? Čovik se žrtvova ka niko, otiša sa pedeset ijadi kuna plaće u Podravci na samo dvadesetipet ijadi u vladi. Pa ti kume moj izračunaj koliko je godišnje gubija! Ako to nije žrtva za Rvacku, ja ne znan ča je?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika