30.10.2009. / 17:03

Autor: Hina

Sarkozy: Lisabonski ugovor stupa na snagu 1. prosinca

Sarkozy je također najavio izvanredni sastanak na vrhu čelnika EU-a sredinom studenoga na kojem bi se raspravljalo o imenovanjima na dvije nove dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je u Bruxellesu rekao kako je uvjeren da će Lisabonski ugovor stupiti na snagu već 1. prosinca pošto su čelnici EU-a na summitu postigli dogovor koji bi trebao osigurati nedostajući potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

"Lisabonski ugovor će bez sumnje stupiti na snagu 1. prosinca", izjavio je Sarkozy na konferenciji za novinare nakon dvodnevna susreta na vrhu u Bruxellesu.

Sarkozy je također najavio izvanredni sastanak na vrhu čelnika EU-a sredinom studenoga na kojem bi se raspravljalo o imenovanjima na dvije nove dužnosti koje uvodi Lisabonski ugovor - predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku politiku.

Sarkozy je također rekao kako se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da će poduprijeti zajedničkog kandidata za predsjednika EU-a.

"Kad dođe trenutak, Francuska i Njemačka će poduprijeti istog kandidata. Slažemo se s gospođom Merkel o viziji kakav bi trebao biti opis tih dužnosti i o imenu", rekao je Sarkozy, dodavši da je sada prerano govoriti o imenima dok se ne ratificira Lisabonski ugovor.

Sarkozy je dodao da imena koja se spominju u prvom valu kao favoriti ne moraju na kraju nužno biti izabrani. Na izravan upit podupire li i dalje bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, Sarkozy je odbio odgovoriti.

Kadrovska pitanja nisu bila službeno na dnevnom redu susreta, ali se o tome puno razgovaralo o kuloarima. Po diplomatskim izvorima, dosadašnji glavni favorit Tony Blair ima sve manje izgleda da bude izabran, a kao glavni favoriti sada su isplivali nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika