30.10.2009. / 17:37

Autor: Hina

Medvedev osudio staljinističke čistke i pozvao na sjećanje na žrtve

"Sjećanje na nacionalne tragedije jednako je sveta poput sjećanja na pobjede. Vrlo je važno da mladi budu u stanju shvatiti i suosjećati s jednom od najvećih tragedija u ruskoj povijesti", stoji na njegovu blogu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je ocijenio da se nikakav državni razlog ne može navesti kao opravdanje za milijune žrtava staljinističkih čistka, u jednoj od rijetkih osuda koje se u Rusiji mogu čuti na račun bivšega sovjetskog diktatora prema kojem mnogi u toj zemlji još gaje podvojene osjećaje.

"Ništa ne može biti važno kao ljudski život. I ništa ne može opravdati nasilje", napisao je Medvedev na svojem blogu u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve političkih represija u Rusiji. Gorljivo braneći ljudska prava, ruski je predsjednik ocijenio da bi i mračni trenutci bivšeg SSSR-a trebali imati mjesto u kolektivnom sjećanju ruskog stanovništva, jednako kao i pobjeda 1945.

"Sjećanje na nacionalne tragedije jednako je sveta poput sjećanja na pobjede. Vrlo je važno da mladi budu u stanju shvatiti i suosjećati s jednom od najvećih tragedija u ruskoj povijesti", stoji na njegovu blogu.

"Puno je onih koji još smatraju da je pogibija tih žrtava opravdana višim državnim ciljevima. No nikakav uspjeh, ambicija ili državni razvoj ne mogu biti opravdanje za cijenu boli i ljudskih gubitaka", stoji na Medvedevljevu blogu.

Vezane vijesti

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Putin imenovao vladu s malo novih imena

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak sastav nove vlade koju predvodi Dmitrij Medvedev, u kojoj su na ključnim pozicijama ostali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika