31.10.2009. / 15:38

Autor: Deutsche Welle

'Pobijediti Hitlera': Kontroverzna knjiga koja je uzbunila Izrael

Središnja teza knjige "Pobijediti Hitlera" je ta da je izraelsko društvo holokaust pretvorilo u temeljnu odrednicu svojeg postojanja. Izraelski političari zlorabe sjećanje na masovno uništavanje židova, kako bi za Izrael dobili posebna prava

Pisac knjige Avraham BurgPisac knjige Avraham BurgIzraelski političari zlorabe sjećanje na holokaust - samo je jedna od teza izraelskog autora Avrahama Burga iznesenih u knjizi "Pobijediti Hitlera", koja je ovih dana objavljena i na njemačkom.

Rijetko koja knjiga je u Izraelu izazvala tako oprečne reakcije kao što je ona pisca Avrahama Burga pod naslovom "Pobijediti Hitlera". To je djelo u Izraelu objavljeno još prije skoro tri godine i odmah je potaknulo burne rasprave, a autor je čak primio i nekoliko prijetnji smrću. Avraham Burg je, naime, u knjizi iznio tezu da je Izrael opsjednut holokaustom. I to tvrdi upravo on, pripadnik izraelske društvene elite, bivši parlamentarni zastupnik Radničke stranke i bivši predsjednik parlamenta.

"Ako je cionizam, ne daj Bože, ono što rade doseljenici u određenim područjima i Liebermann u politici i što rabini propovijedaju u sinagogama i u svojim vjerskim presudama, onda sam ja anticionist", izjavio je Burg. On samog sebe naziva "postcionistom". Jer, kako kaže, smisao i cilj cionizma bilo je osnivanje židovske države, domovine za židovski narod gdje će moći biti siguran od progona i to je ostvareno, pa je zato cionizam jednostavno - nadiđen.

"To je strašno, odvratno i ružno"

Središnja teza knjige "Pobijediti Hitlera", koja je ovih dana izdana i na njemačkom jeziku, je ta da je izraelsko društvo holokaust pretvorilo u temeljnu odrednicu svojeg postojanja. Izraelski političari zlorabe sjećanje na masovno uništavanje židova, kako bi za Izrael dobili posebna prava i mogli ignorirati važeće međunarodno pravo, ocjenjuje autor.

Naslovnica kontroverzne knjige Avrahama BurgaNaslovnica kontroverzne knjige Avrahama BurgaIstodobno je Izrael, smatra Burg, opsjednut idejom da je cijeli svijet antiizraelski ili čak antisemitski nastrojen: "Jedna od najglupljih izreka koje se čuju u Izraelu je: cijeli svijet je protiv nas. To je pogrešno. Jer, cijeli svijet je za nas. Nama se dopušta da činimo stvari koje ne bi bile dopuštene niti jednoj drugoj naciji, uključujući i 40-godišnju okupaciju. To je strašno, odvratno i ružno. To nam se dopušta i mi to dobro iskorištavamo."

Važnost njemačkih korijena

No, Burgova knjiga nije samo razračunavanje s izraelskom politikom i društvom, nego i posveta njegovom ocu Josefu Burgu, podrijetlom iz Njemačke, nekadašnjem izraelskom ministru i parlamentarnom zastupniku. Autor ističe važnost svojih njemačkih korijena i konačne objave njegovog djela i na njemačkom jeziku. Dapače, on kaže da bi vrlo rado proveo godinu dana u Njemačkoj kako bi upoznao i tu svoju "stranu domovinu".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika