31.10.2009. / 17:43

Autor: Hina

Berlusconi protiv suda: Čak ako me i osude neću dati ostavku

"Još vjerujem da postoje ozbiljni suci koji donose ozbiljne presude, utemeljene na činjenicama. Ako se u tim suđenjima bude morala izreći kazna, bit ćemo sučeljeni s takvim izokretanjem istine da ću tim više osjećati obvezu oduprijeti se"

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiSuđenje talijanskom premijeru Silviju Berluconiju optuženom za podmićivanje njegova bivšeg britanskog odvjetnika kako bi ovaj svjedočio u njegovu korist, nastavit će se 27. studenoga u Milanu, doznaje se u subotu od pravosudnih izvora.

Berlusconi je već upozorio da, čak i ako ga osude, neće dati ostavku na dužnost predsjednika vlade.

Talijanski premijer optužen je zajedno sa svojim bivšim odvjetnikom Davidom Millsom. Tereti ga se da mu je isplatio 600.000 dolara kako bi lažno svjedočio o "offshore" ulaganjima njegova financijskog carstva Fininvesta, koncem 1990-ih.

Mills je 2008. osuđen na četiri i pol godine zatvora u tom predmetu, a tu je kaznu ovog tjedna potvrdio drugostupanjski sud u Milanu.

Berlusconijev slučaj je izdvojen i suđenje mu je prekinuto prije godinu dana, kada je donesen zakon koji mu jamči kazneni imunitet dok obnaša vlast.

No taj zakon o imunitetu, nazvan Alfano po ministru pravosuđa koji ga je izradio, odbacio je Ustavni sud 7. listopada, što je omogućilo nastavak suđenja.

U intervjuima s novinarom Brunom Vespom koji će se uskoro objaviti, a neki su njihovi dijelovi objavljeni u subotu, šef talijanske vlade već upozorava da "neće dati ostavku" čak i ako mu sud izrekne kaznu.

"Još vjerujem da postoje ozbiljni suci koji donose ozbiljne presude, utemeljene na činjenicama. Ako se u tim suđenjima bude morala izreći kazna, bit ćemo sučeljeni s takvim izokretanjem istine da ću tim više osjećati obvezu oduprijeti se (i ostati) na dužnosti kako bih stao u obranu demokracije i pravne države", rekao je "Il Cavaliere" u razgovoru.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika