09.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GUARDIAN

CHOMSKY: NAPADOM NA IRAK SAD ĆE IZAZVATI NOVE TERORISTIČKE NAPADE

CHOMSKY: NAPADOM NA IRAK SAD ĆE IZAZVATI NOVE TERORISTIČKE NAPADE

Noam Chomsky, jedan od najpoznatijih svjetskih lingvista i antiglobalista, u britanskom dnevnom listu «The Guardian» analizirao je američki plan napada na Irak te zaključio kako bi to moglo prouzročiti nove terorističke napade.
Teroristički napadi 11. rujna naveli su Amerikance da posvete veću pažnju ne samo akcijama koje njihova vlada provodi u svijetu već i prijemu tih akcije od strane drugih zemalja. Samozavaravanje Amerikanaca da njihovi neprijatelji «mrze njihovu slobodu», kako je konstatirao i sam predsjednik Bush, je, doduše, utješno ali daleko od stvarnog stanja.
Još u doba američkog predsjednika Eisenhowera, koji se također bavio pitanjem arapske mržnje prema SAD-u, došlo se do zaključka da SAD podupiru korumpirane, tiranske vlade te na taj način sprječavaju politički i ekonomski napredak arapskih zemalja a sve u cilju očuvanja kontrole nad izvorima nafte u regiji. Slično se događa i danas, primjerice američkim toleriranjem Musharrafovog odgađanje demokratizacije Pakistana.
Danas si Amerikanci čine uslugu tvrdeći da svijet mrzi njih i njihove slobode. Zapravo je upravo obrnuto. Naime, svijet upravo u Americi vidi izvor napretka i itekako cijeni slobode koje uživaju Amerikanci. Ono što mrze je američka politika koja niječe drugima pravo na slobode kojima teže, smatra Chomsky.
Amerikanci bi trebali biti svjesni da veliki broj zemalja upravo u Washingtonu vidi teroristički režim što potvrđuje i američka potpora akcijama uistinu tiranskih režima u Columbiji, Nicaragui, Panami i Sudanu. Trenutna «kampanja mržnje» u Arapskom svijetu je također podrivena američkom 35-godišnjom podrškom Izraelskoj vojnoj okupaciji.
Vjerodostojnost sadašnjeg američkog opravdavanja napada na Irak uvelike umanjuje proglašavanje Saddama Husseina saveznikom i trgovinskim partnerom od strane američkog predsjednika Busha starijeg 1988. – nedugo nakon Saddamovog najvećeg zločina kada je napao Kurde s otrovnim plinom. Tada je, naime, Saddam bio daleko opasniji nego je danas.
Chomsky na kraju zaključuje da najava neograničenog rata protiv zemalja tzv. «koalicije zla» predstavlja puno veću opasnost za Amerikance nego za teroriste a toga su teroristi i svjesni. Još i prije 11. rujna bilo je jasno da su bogati i moćni izgubili monopol nad značenjem nasilja i da sada mogu očekivati zločine na vlastitom tlu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika