01.11.2009. / 12:58

Autor: Hina

Pahor: Vjerujem da Kosor nije znala da će se objaviti izjava o neprejudiciranju

Pahor je rekao da je švedskog premijera Frederika Reinfeldta upozorio da je za Sloveniju jednostrana izjava prilikom potpisivanja "neprihvatljiva", te da je za Sloveniju od izuzetne važnosti kako će Švedska na tu slovensku primjedbu odgovoriti

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izrazio je u nedjelju uvjerenje da su hrvatski mediji bez znanja premijerke Jadranke Kosor objavili hrvatsku jednostranu izjavu o neprejudiciranju kojom bi se, uz švedsko i američko svjedočenje, jamčilo da ništa u arbitražnom sporazumu ne može biti shvaćeno kao hrvatski pristanak na slovenski zahjev za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem.

Pahor je u razgovoru koji je s njim u nedjelju objavio vodeći slovenski list Delo rekao da mu nije jasno kako se u nacrtu sporazuma o arbitraži što su ga prošli tjedan objavili hrvatski mediji našao i spomenuti dokument kao prateća izjava prilikom potpisivanja, te da vjeruje kako iza toga ne stoji hrvatska premijerka.

"Želim vjerovati da je to objavljeno bez njena znanja ili instrukcija i da to nije izjava hrvatske vlade jer se na zadnjem sastanku u Zagrebu s hrvatskom premijerkom nisam tako dogovorio, a s njom nemam nikakvih loših iskustava", rekao je Pahor.

Ponovivši da arbitražni sporazum neće potpisati ako švedsko predsjedništvo pristane da se spomenuta jednostrana izjava uvrsti kao dokument prilikom potpisivanja arbitraže, Pahor je rekao da bi takva izjava potpuno promijenila ono što je bilo dogovoreno.

"No, ako se radi o nesporazumu koji je nastao u Hrvatskoj, a osobno mislim da je tako, onda mislim da se stvar može brzo i na odgovarajući način riješiti", rekao je Pahor za "Delo".

Pahor je rekao da je švedskog premijera Frederika Reinfeldta upozorio da je za Sloveniju jednostrana izjava prilikom potpisivanja "neprihvatljiva", te da je za Sloveniju od izuzetne važnosti kako će Švedska na tu slovensku primjedbu odgovoriti.

"Manje je važno što će napraviti Amerikanci, iako su i oni bili vrlo korisni u pregovorima dviju vlada, ali Švedska djeluje kao svjedok u cijelom sporazumu o arbitraži, a to sa SAD-om nije slučaj", rekao je Pahor.

Ako bi Slovenija pristala na jednostranu izjavu, onda bi se, tvrdi Pahor, izmijenilo ono što je u pregovorima Zagreba i Ljubljane bilo dogovoreno kao osnovno i što je za Sloveniju najvažnije, a to je članak 3b koji govori o zadaći arbitraže da nađe spoj (vezu) slovenskog mora s međunarodnim vodama jer bi jednostrana izjava dobila jednaku težinu kao spomenuti članak, pojasnio je Pahor.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 01.11.09. 21:12

Znači u prijedlogu "sporazuma" je ipak prejudicirano da RH gubi velik dio mora!! To znači da kosorova žestoko laže! A ne samo kosorova - i bebić i šeks! Čini se da su veliki novci obećani - možda i svih 4.000.000.000,00 eura koje su slovenci ukrali štedišama lj. banke! Veleizdaja se kažnjava samo jednom kaznom - SMRT!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika