01.11.2009. / 16:58

Autor: Hina

HNS: Podrška arbitražnom sporazumu uz dva uvjeta

U zaključku Predsjedništvo HNS-a o sporazumu o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije ističe se da je ta stranka svjesna dvostrukog interesa Republike Hrvatske: ulaska u Europsku uniju, kao instrumenta dugoročnog stabiliziranja države i definitivnog rješavanja pitanja granice sa Slovenijom

Predsjedništvo HNS-a odlučilo je da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, a za podršku u sljedećim fazama ta je parlamentarna stranka navela dva uvjeta, ističe se u danas objavljenom priopćenju HNS-a.

"U cilju smanjivanja rizika političkog voluntarizma", preduvjet podrške HNS-a u sljedećim fazama bit će: konzultiranje HNS-a prilikom definiranja hrvatskog stajališta u formiranju liste arbitara, kao i određivanju hrvatskog člana Arbitražnog suda; suglasnost Republike Hrvatske na okvirnu listu kandidata koju, prema Sporazumu o arbitraži, formiraju predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje Europske komisije, a s koje se izabiru predsjednik i članovi Arbitražnog suda, stoji u priopćenju.

U zaključku Predsjedništvo HNS-a o sporazumu o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije ističe se da je ta stranka svjesna dvostrukog interesa Republike Hrvatske: ulaska u Europsku uniju, kao instrumenta dugoročnog stabiliziranja države i definitivnog rješavanja pitanja granice sa Slovenijom.

Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži, čija je sljedeća instanca, nakon parafiranja, ratifikacija u Hrvatskom saboru, "prepoznajući neposredne rizike koje Sporazum o arbitraži sadrži, u rasponu od potpunog zadovoljenja hrvatskih početnih zahtjeva, do potpunog zadovoljavanja slovenskih početnih zahtjeva, u pitanjima granice između dviju država".

"Uvjereni da je od 1992. do danas bilo moguće mnogo povoljnije riješiti sporna pitanja. U tome se", ocjenjuje se, "nije uspjelo radi kontinuirane politike HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, koji su svih ovih godina pretpostavljali svoje stranačke interese nacionalim interesima".

"Pretpostavljajući, kao i uvijek do sada, tako i u ovom slučaju nacionalne interese, stranačkim interesima HNS-a", Predsjedništvo stranke donijelo je zaključak da će podržati početak procesa prihvaćanja Sporazuma o arbitraži.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
16/6/09

Trenk, 01.11.09. 18:01

Gospodja Pusic je ocito nestrpljiva da zasjedne u Europski parlament, pa barem pored premijerke Kosor, koja si je izgleda tamo vec kupila mjesto, ako ne tamo onda u nekoj zakladi.
Pa nek kosta sta kosta i onako smo velika zemlja.
Poslednjih dana svi nasi politicari bez izuzetka pjevaju onu pjesmu:
"Ovako se kuca tece u kafani svako vece -
Haj , haj nek ide lanac i po livade........."


registracija
4/1/09

miroljubiv, 01.11.09. 18:09

Reći ću samo jedno,mi smo birali njih,a ne oni nas.samo se europski paunovi i paunice kite lažnim perjem.rasprodat će i svako slovo imena ove države.ipak,tko se zadnji smije.....


registracija
27/8/09

Lujo1, 01.11.09. 21:06

Gospodo iz HNS-a (kaj je to uopće?). Vaš stav je veleizdajnički! Vas treba pred zid i točka! Marš marvo budalasta!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika