01.11.2009. / 18:21

Autor: Hina

Kardinal Bozanić: Nada se neprestano očituje podržavajući 'kulturu života'

Nakon mise, u kojoj je sudjelovalo dvadesetak svećenika, zagrebački nadbiskup se u velikoj procesiji uputio do središnjega križa te izmolio molitvu odrješenja za sve vjerne mrtve

Kardinal Josip BozanićKardinal Josip BozanićCrkva danas slavi svetkovinu Svih svetih. Tim povodom zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju istaknuvši da je današnja svetkovina bremenita porukom nade, radosti i ohrabrenja za naš svagdanji život.

Kršćanski pogled na ono što se događa u svijetu treba biti, što je više moguće objektivan, a to nas čini zabrinutima dok promatramo moralno i duhovno stanje našega društva, kao i površnost života brojnih kršćana. Ali taj isti objektivni pogled nas čini pažljivima na znakove Božjeg Duha koji, prisutan u povijesti čovječanstva, ima snagu i u najtežim situacijama mijenjati srca i promijeniti živote ljudi, poručio je kardinal Bozanić, koji je istaknuo da nas sveci pozivaju na nadu.

Znakovi Božje prisutnosti u svijetu govore nam da, ako je "kultura smrti" napad na nadu, ta ista nada nije ugušena u svijetu, nego se neprestano očituje u našem društvu, rađajući i podržavajući "kulturu života", istaknuo je kardinal dodavši da upravo tu ulaze sveci: oni poznati i oni nepoznati.

Mnoštvo je svetih ljudi u svijetu, svaki dan smo zahvaćeni tom svetošću koja je svjetlo i kvasac našega svagdašnjeg života, kazao je, uz ostalo, nadbiskup zagrebački.

Kršćani su pozvani "na hrabrost koja se ne boji ni odricanja ni trpljenja, koja se ne boji kritike, ismijavanja i odbijanja drugih. Iako težak, a ponekad izgleda i pretežak, kršćanski život je radostan, jer je ispunjen Bogom. Stoga, kazao je, sveci u nama probuđuju čežnju, biti u njihovom društvu i njihovu zajedništvu.

"Svetost je doista snaga koja mijenja svijet. Svetost stoga nije neki izvanredni put, prikladan samo za neke. Svetost je svakodnevni hod osoba koje slušaju Evanđelje, čuvaju ga u srcu i nastoje provesti u praksi. Nije svetac onaj koji nikada ne pogriješi, niti onaj koji se smatra ispravnim. Svetac je onaj koji vapije za ljubavlju, traži milosrđe, slijedi Evanđelje. On je ponizni nositelj nade, radosti i mira. On je raskajani grješnik koji zna pokleknuti pred Gospodinom i plakati zbog svojih grijeha", istaknuo je kardinal Bozanić.

Danas slijedeći lijepu i plemenitu zagrebačku tradiciju brojni su došli na Mirogoj, da bi pohodili grobove svojih pokojnika i pomolili se za njih, i na tom svetom mjestu, između križeva i spomenika ispisanih mnogim imenima, razmišljamo o našoj prošlosti i sadašnjosti, te molimo za budućnost i svetost - našu i čitave Crkve, kazao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić.

Nakon mise, u kojoj je sudjelovalo dvadesetak svećenika, zagrebački nadbiskup se u velikoj procesiji uputio do središnjega križa te izmolio molitvu odrješenja za sve vjerne mrtve. Na kraju se poklonio na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Od ranih jutarnjih sati rijeke građana obilaze grobove svojih najdražih, obasipajući ih cvijećem i paleći svijeće, vraćajući tako uspomene na njih. Pred središnjim križem na Mirogoju ovih je dana, a posebno danas, upaljeno više desetaka tisuća svijeća u spomen na pokojnike.

Crkva sutra slavi Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika