02.11.2009. / 09:01

Autor: Hina

Putin upozorava EU: Zbog Ukrajine opet mogući prekidi dostave plina

"Putin je upozorio vodstvo EU-a na naznake, od kojih neke dolaze iz službenih izvora u Kijevu, mogućih problema u plaćanju ruskoga plina", prenio je Interfax pozivajući se na Putinovu službu za odnose s javnošću

Rusija je upozorila švedsko predsjedništvo EU-a na moguće prekide dostave plina europskim potrošačima zbog problema nastalih s glavnom tranzitnom zemljom Ukrajinom zbog plaćanja, izvijestila je agencija Interfax.

Ruski premijer Vladimir Putin iznio je to upozorenje u telefonskom razgovoru sa švedskim kolegom Fredrikom Reinfeldtom, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom.

"Putin je upozorio vodstvo EU-a na naznake, od kojih neke dolaze iz službenih izvora u Kijevu, mogućih problema u plaćanju ruskoga plina", prenio je Interfax pozivajući se na Putinovu službu za odnose s javnošću.

Kako je naglasio Putin, mogli bi se pojaviti problemi u tranzitu ruskog plina namijenjenog europskim potrošačima kroz ukrajinski teritorij.

Rusija je prekinula dostavu plina zapadnoj Europi preko Ukrajine u siječnju 2006. i u siječnju ove godine tijekom nesuglasica s Ukrajinom u pogledu cijena plina i isplata.

U petak je Putin, u telefonskom razgovoru s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, optužio ukrajinskoga predsjednika Viktora Juščenka da bi mogao izazvati novu krizu u Europi.

Timošenko je glavna Juščenkova politička suparnica i kandidatkinja za predsjedničke izbore koji će se održati 17. siječnja.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
1/11/09

Pobro, 02.11.09. 09:38

Srecom nije ledena zima,pa ce se lako bez plina. i bez grijanja.U.K. i Amerika stoje iza ovog problema.Preko Ukrajine provociraju Ruse.Imam 20 m bukovine pa me nebrine uvaj "spor" izmedju Ruije i Ukrajine.I zato njesam uvodijo plin jer sam znao da ce biti problema s njim.Svake godine ce biti sve skuplji i skuplji i malo tko ce moci da ga kupi.NISTA,TREBAMO SE SELITI KO TICE U TOPLIJE KRAJEVE KAD DODJE STUDEI I UNDA SE NA LJETO VRATIMO OPET NAZAD ;])


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika