02.11.2009. / 13:40

Autor: Nacionalova redakcija

Milijuni Sanaderovom intimusu: Badel, Podravka i Pliva plaćaju Mačekove savjete

Nije nepoznanica da je Maček jedan od većih Sanaderovih prijatelja, a s njim se i danas, u trenutku njegove gotovo konsenzualne nepopularnosti, navodno svakodnevno čuje. Unatoč tomu, Maček nije izgubio povjerenje stranačke središnjice, pa ovim kontaktima navodno ima ponajprije zahvaliti za uspjehe na poslovnom planu

Miroslav Kovačić i Ratko MačekMiroslav Kovačić i Ratko MačekNakon što je otišao iz politike i samim time nestao sa malih ekrana koje je svakodnevno krasio svojom pojavom, nekadašnji glasnogovornik Vlade i intimus Ive Sanadera Ratko Maček počeo je voditi PR posao koji je doslovno preko noći, zahvaljujući imućnim privatnim korporacijama i vezom s izvršnom vlašću, svome vlasniku donio prihod od 8 milijuna kuna, odnosno dobit od skoro 4 milijuna kuna.

Obzirom na informacije koje su danas objavljene na T-portalu, Maček je, oštroj konkurenciji unatoč, u iznimno kratkom razdoblju postao savjetnik za javnost brojnim privatnim tvrtkama koje već godinama sudjeluju u Vladinim infrastrukturnim projektima, ali su u medijima tijekom posljednjih nekoliko mjeseci neke od njih prisutne i zbog afera, što lakših, što težih kategorija.

Član državnih delegacija

Maček je naime osnovao tvrtku za odnose sa javnošću - MPR Strateško komuniciranje, a partner mu je Miroslav Kovačević, nekadašnji državni tajnik. Nije nepoznanica da je Maček jedan od većih Sanaderovih prijatelja, a s njim se i danas, u trenutku njegove gotovo konsenzualne nepopularnosti, navodno svakodnevno čuje. Unatoč tomu, poznavatelji prilika tvrde kako Maček nije izgubio povjerenje stranačke središnjice HDZ-a, pa ovim kontaktima navodno ima ponajprije zahvaliti za tolike uspjehe na poslovnom planu. Utom je možda i jasnija Mačekova naizgled altruistička najava da će potpuno besplatno voditi predsjedničku kampanju Andrije Hebranga.

Što se pak Kovačevića tiče, on osim iznimno uspješnog biznisa navodno još uvijek figurira i kao član službenih državnih delegacija, pa se nerijetko može vidjeti u društvu predstavnika službene državne politike, primjerice u Bruxellesu.

Mačekov biznis s građevincima

Ukratko, klijenata tvrtke MPR Strateško komuniciranje je mnogo, a svi su oni na ovaj ili onaj način imali (očigledno obostrane) koristi od aktualne politike i pripadajuće partije, osobito za vladavine Ive Sanadera i njegovog pobočnika Ratka Mačeka. Pa, krenimo redom.

Ratko Maček s bivšim šefom Ivom Sanaderom Ratko Maček s bivšim šefom Ivom Sanaderom Kao jedna od unosnijih poslovnih suradnji za Mačekovu PR tvrtku, tako se spominje ona sa Hidroelektrom niskogradnje, kojoj je MPR u 2008. ispostavila račun od 1,2 milijuna kuna. Riječ je o tvrtki što svoj poslovni uzlet ima zahvaliti ponajprije konstantnim uvrštavanjem u infrastrukturne državne projekte. Osim toga, riječ je i o tvrtki koja je u posljednje vrijeme u središtu afere jer je kao izvođač radova na autocestama darovala čelnike HAC-a skupocjenim automobilima. Što se tiče građevinskog sektora, Mačekovi klijenti su i Ingra, čiji su čelnici do sada platili oko 400 tisuća kuna za PR usluge tvrtke MPR Strateško komuniciranje.

Maček je svoje savjetodavne usluge proširio i na duhanski biznis, jer je prema informacijama T portala njegova tvrtka sklopila 2 milijuna kuna težak posao sa TDR-om Ante Vlahovića. Nije nepoznanica kako je duhanski biznis iznimno podložan i ovisan o svim zakonodavnim odlukama koje Vlada donese. Usklađivanje sa EU propisima i zakonska zabrana pušenja imala je veliki utjecaj na financijski saldo rečene korporacije.

Konzultant Danka Končara

Nadalje, među većim klijentima MPR-a su Kermas ulaganja, tvrtka u vlasništvu Darka Končara, koja je bila neskriveni Polančecov favorit za privatizaciju brodogradilišta, da bi na kraju ipak odustala od ponude. Tvrtke u privatnom vlasništvu nisu jedini poslovni partneri Mačeku i Kovačeviću. Naime, MPR je poslove obavljao i za isturenija javna poduzeća i tvrtke gdje država ima udjel u vlasništvu, poput Podravke ili pak Plive. Usluge MPR-a Podravka je platila 400 tisuća kuna, dok je cijena usluga pruženih Plivi nepoznata ali navodno se radi o još većem iznosu.

Usluge Sanaderovih prijatelja zatražila je i tvrtka MIMS Muje Selimovića, bosanskog tajkuna koji se tijekom ove godine pojavio na hrvatskom tržištu s velikim apetitom za medije, a nedavno je kupio i novine Business.hr. Klijenti Ratka Mačeka su i Jadranski luksuzni hoteli u vlasništvu Gorana Štroka, i to unatoč činjenici da imaju vrlo angažiranu vlastitu PR službu.

Borba za upravu Badela

Podužoj listi klijenata MPR-a pridružile su se i tvrtke Badel i Transadria, u posljedjne vrijeme poznate i kao poduzeća u sporu s malim dioničarima, u kojima uprava nastoji pridobiti na svoju stranu Hrvatski fond za privatizaciju zbog njegovog značajnog vlasničkog udjela. Vlasnik M-Sana Stipo Matić, koji se obogatio na poslovima s državom, koristi Mačekove usluge za nekoliko svojih firmi: King ICT, Kontek i Ureda za podršku.

Maček za sada nije previše razgovorljiv što se tiče konkretnijih osvrta o dosadašnji poslovnim uspjesima. Samo kaže kako mu je tvrtka u iznimno dobrom stanju. Zbog toga i dalje ostaje nepoznanica kakve to osobite usluge tvrtkama s ozbiljnim PR službama može dodatno pružiti tek stasali MPR? Kao i u slučaju samog Mačeka, večina tvrtki s kojima je surađivao ne razgovaraju previše po ovom pitanju.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika