02.11.2009. / 14:52

Autor: Hina

Bajs: Prvi ćemo objaviti turističke mjere za 2010.

S obzirom da se i od 2010. očekuje da će biti teška godina za turizam, ministar smatra da je mjere potrebno objaviti što prije kako bi se Hrvatska dobro pripremila te zadržala svoju turističku konkurentnost

Damir BajsDamir BajsMinistarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavit će krajem ovog tjedna turističke mjere za 2010. usuglašene sa sektorom, među kojima će biti i mjere o oglašavanju te za potpore programa autobusera i avioprijevoznika u pred i posezoni, agencija za maturalna putovanja, najavio je danas ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju turističkih projekata u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Turističke mjere za 2010. bit će objavljene u petak na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a, najavio je Bajs koji smatra i da je to pravo vrijeme za objavu mjera te da Hrvatska to čini, koliko zna, prva među konkurentskim zemljama.

S obzirom da se i od 2010. očekuje da će biti teška godina za turizam, ministar smatra da je mjere potrebno objaviti što prije kako bi se Hrvatska dobro pripremila te zadržala svoju turističku konkurentnost.

Okupljenim dobitnicima bespovratnih potpora Ministarstva turizma za različite turističke i druge projekte u funkciji razvoja turizma u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, poručio je da je hrvatski strateški interes da se turizam razvija u svim krajevima zemlje i tijekom cijele godine.

Upravo tome teže i programi potpora Ministarstva u zadnje dvije godine, pri čemu, kazao je, veseli sve veći broj prijavljenih projekata za te potpore kao i porast zanimanja za rad u turizmu.

Ipak, potencijali unutrašnjosti zemlje ni izdaleka još nisu dovoljno iskorišteni za turizam, što najbolje pokazuje primjerice podatak o tek 800 turističkih kreveta u seoskim domaćinstvima te je stoga za veći razvoj, osim Ministarstva, neophodna i potpora lokalne zajednice, naglasio je Bajs.

Ugovore je danas potpisao s predstavnicima 34 projekta s područja Grada Zagreba, za koje je temeljem natječaja za pet različitih programa Ministarstvo turizma za ovu godinu odobrilo ukupno 1,74 milijuna kuna te s predstavnicima 19 projekta u Zagrebačkoj županiji ukupnog iznosa 685 tisuća kuna.

Među projektima u Gradu Zagrebu najveći iznos, 1,12 milijuna kuna, dobilo je 23 projekta-manifestacije i druge promotivne aktivnosti te četiri projekta unapređenja kvalitete ugostiteljstva, 400 tisuća kuna.

U Zagrebačkoj županiji pak najveći iznos od 290 tisuća kuna dobilo je osam projekata uključivanja baštine u turizam.

Među pojedinačnim dobitnicima potpora su primjerice Hrvatski farmer za sajam Eko-Etno, Manifestacija Kulmana, Klub članova selo za kongres ruralnog turizma, Hrvatski auto klub za ocjenjivanje autokampova, ili npr. organizacijski odbor izbora miss i mistera Hrvatske, zagrebački Hotel Westin za wellness centar, Motel Plitvice i restoran Boban Vinodol za uvođenje HACCP sustava te drugi.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika